Latvijas Evaņģēliski Luteriskās Baznīcas (LELB) vadība trešdien nolēma no baznīcas izslēgt Rīgas Reformātu Brāļu evaņģēliski luteriskās draudzes un Anglikāņu Sv.Pestītāja draudzes Rīgā mācītāju, Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultātes dekānu Juri Cālīti, informēja Rīgas Reformātu Brāļu evaņģēliski luteriskā draudze.
Savukārt Krusta draudzes mācītājam Varim Bogdānovam izteica disciplināro sodu.

Draudzes paziņojumā pausts, ka mācītāji sodīti saistībā ar šā gada 23.jūlijā notikušo geju un lesbiešu organizēto gājienu “Rīgas Praids 2005” un pēc tam notikušo dievkalpojumu Anglikāņu baznīcā. Toreiz mācītājs Juris Cālītis bija atļāvis no LELB izslēgtajam mācītājam Mārim Santam un vienam no šī pasākuma organizatoriem noturēt dievkalpojumu Anglikāņu baznīcā. Cālītis informē, ka LELB mēģināja panākt dievkalpojuma aizliegšanu.

“Saprotot, ka sabiedrībā jau tā vajātie geji un lesbietes tiek vajāti un izstumti arī no baznīcas puses, un ka tieši baznīca ir tā, kas musina ielās sanākt tūkstošiem linčot gribētājus”, mācītājs Cālītis nolēma ne tikai atļaut dievkalpojumu Anglikāņu baznīcā, bet arī sniegt atbalstu mācītājam Santam, norāda draudze.

Arhibīskaps Jānis Vanags un LELB vadība jau iepriekš ir paudusi savu nostāju šajā jautājumā, nosodot seksuālo minoritāšu gājienu.

Saskaņā ar LELB Kapitula lēmumu mācītājiem Cālītim un Bogdānovam ierosināja līdz trešdienai parakstīt dokumentu, kas skaidrotu sabiedrībai, kādēļ viņi ir piedalījušies minētajā dievkalpojumā.

Tomēr Kapitula sastādītais dokuments mācītājiem nebija pieņemams, jo “mācītāji tika aicināti apliecināt pazemīgu pakļaušanos LELB varai un nozīmētajai kārtībai”. Gan Cālītis, gan Bogdānovs uzskata, ka “tas nesniedz skaidrojumu viņu dalībai šajā pasākumā, bet gan ačgārnā veidā tiek traktēti notikumi, kas saistīti ar šo pasākumu”.

“Rīgas Reformātu Brāļu ev.lut. draudze izsaka nožēlu, ka neskatoties uz to, ka gan draudzes un LELB tikšanās laikā, gan arī pēc tam LELB vadība tika aicināta uz atvērtību, diskusijām un toleranci, LELB vadībai šobrīd svarīgākais izrādījās izskaust jebkādus atšķirīgus viedokļus un nostiprināt savu varas kontroles pozīciju Latvijas Evanģēliski luteriskajā baznīcā, pār Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas mācītājiem,” teikts draudzes paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!