Ķīna apstiprinājusi ka eksplozija petroķīmiskajā rūpnīcā izraisījusi milzīgu piesārņojumu upē, kā dēļ valsts iestādes izlēmušas pārtraukt ūdens piegādes vienā no lielākajām pilsētām vismaz uz četrām dienām.
Helongdžijangas provinces galvaspilsētas Harbinas iedzīvotāji mēģinot pamest piesārņoto teritoriju trešdien radījuši sastrēgumus lidostā un dzelzceļa stacijās.

Ķīnas valsts vides aizsardzības administrācija norādījusi, ka Sonhua upe piesārņota augštecē pēc 13.novembrī notikušā sprādziena. Ūdensvadi uz Harbinas pilsētu, kurā gaisa temperatūra ziemā noslīd zem –20 grādiem, pēc sprādziena tika slēgti pusnaktī uz otrdienu.

Bet divu dienu paniku pilsētā radīja pieprasījums pēc pudelēs pildīta ūdens un pārtikas. Ārvalstu mediji ziņo, ka sākotnēji pilsētas iedzīvotājiem nav bijis zināms ūdens piegādes pārtraukuma iemesls.

Sprādziens notika netālu esošajā provincē tikai pāris metrus no Sonhua upes, kas apgādā ar ūdeni Harbinu, kas ir reģiona centra pilsēta ar deviņiem miljoniem iedzīvotāju. Sprādzienā bojā gāja pieci cilvēki.

Kā ziņo Ķīnas laikraksti piesārņojums pa pusei aizsalušajā upē galvenokārt ir benzols, industriālie šķīdinātāji un degvielas sastāvdaļas.

Vides speciālisti norāda, ka piesārņotais ūdens Herbinas pilsētas sūkņus sasniegs trešdienas pievakarē, bet pametīs pilsētas teritoriju tikai piektdienas pēcpusdienā.

Savukārt pastiprināti sekot Amuras upes ūdeņu kvalitātei sākuši Krievijas vides dienesti, jo Sonhua upe ir Amuras pieteka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!