ASV valsts sekretāre Kondolīza Raisa ar Vācijas ārlietu ministru Franku Valteru Šteinmeieru apspriedusi ziņas par slepeniem CIP cietumiem Eiropā un solījusi sadarboties ar Eiropas Savienības (ES) sākto šī jautājuma izmeklēšanu.
ASV Valsts departamenta preses pārstāvis Šons Makormaks sacīja, ka Eiropas bažas par slepenajiem cietumiem bija starp abu diplomātu apspriestajām tēmām, taču "tā noteikti nebija sarunās dominējošā tēma".

"ASV saprot, ka šīs ir tēmas, kas rada interesi Eiropas sabiedrībā, kā arī parlamentos un ka uz šiem jautājumiem ir jāatbild," sacīja Makormaks.

Raisa sarunās uzsvērusi, ka ASV aizdomās turētos teroristus apcietinājumā tur ievērojot ASV un starptautiskās tiesības, viņš piebilda.

ASV valdība no ES gaida oficiālu vēstuli, kurā būs lūgums Vašingtonu komentēt mediju ziņas par CIP slepenajiem cietumiem Eiropā, un "mēs esam gatavi atbildēt uz šādu vēstuli," sacīja Makormaks.

Šteinmeiers pavēstīja, ka Raisa paudusi sapratni par eiropiešu bažām, taču uzsvērusi, ka Vašingtona karā pret terorismu ievēro likumus.

Kā ziņots, avīze "The Washington Post" šomēnes rakstīja, ka pirms gandrīz četriem gadiem, pēc 11.septembra terora uzbrukumiem ASV pilsētām, CIP esot izveidojusi slepenu cietumu sistēmu ar objektiem astoņās valstīs, arī Austrumeiropā.

Vašingtona joprojām nav nedz apstiprinājusi, nedz noliegusi šo informāciju.

ASV bāzētā cilvēktiesību aizstāvības organizācija "Human Rights Watch" identificējusi Rumāniju un ES dalībvalsti Poliju kā valstis, kuras CIP varētu būt izmantojusi šajā slepenajā operācijā, taču abas valstis to noliedz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!