Piektdien sākas darbs pie ambiciozā gāzes vada būvniecības Baltijas jūrā, kas savienos Krieviju un Vāciju, informē ārvalstu prese.
Gāzes vads būs 1 200 kilometru garš, un pa to gāze tiks transportēta no Krievijas uz Vāciju, bet pēc 2010.gada – arī uz citām Eiropas valstīm, raksta BBC.

Šis projekts ir radījis ne mazums nesaskaņu, jo gāzes vads apies Poliju un Ukrainu, kas baidās, ka gāzes padeve tām tiks pārtraukta. Pret būvniecību iebildušas arī Baltijas valstis, kas pievienojās Polijas izteikumiem, ka Vācija kā Eiropas Savienības dalībvalsts nav interesējusies par bloka partneru interesēm.

Svinīgajā darbu atklāšanas ceremonijā piedalīsies Krievijas premjerministrs Mihails Fradkovs un Vācijas ekonomikas ministrs Mihaels Gloss, un viņi vēros, kā tiks sametināti divi pirmie cauruļvada posmi.

Piecu miljardu dolāru vērto līgumu valstis parakstīja pagājušajā septembrī, neilgi pirms tam, kad savu varu zaudēja bijušais Vācijas kanclers Gerhards Šrēders. Krievija ir Rietumeiropas viena no galvenajām apgādātajām ar gāzi, un Vācija saņem no Krievijas trešo daļu tai nepieciešamā naftas un gāzes apjoma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!