Rīgas apgabaltiesa abas kukuļņemšanā apsūdzētās Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas tiesneses Beatrisi Tāleri un Irēnu Poļikarpovu sodīja ar reālu brīvības atņemšanu, piespriežot viņām pa astoņiem gadiem cietumā. Līdz brīdim, kad spriedums stāsies spēkā abām tiesnesēm kā drošības līdzeklis tiek saglabāts aizliegums izbraukt no valsts.

Tālerei un Poļikarpovai līdz brīdim, kad spriedums stāsies spēkā, noteikts aizliegums tuvoties noteiktām personām un vietām.

Sprieduma nolasīšana Tālerei un Poļikarpovai

Savukārt kukuļdošanā apsūdzētos bijušos tiesu izpildītājus Raimondu Spori un Raimondu Zunduru tiesa sodīja ar nosacītu brīvības atņemšanu. Spore saņēma piecus, bet Zundurs trīs gadus nosacītu brīvības atņemšanu. Abiem noteikts pārbaudes laiks uz trim gadiem.

Tiesnesēm kā papildsods piemērota daļēja mantas konfiskācija. Tiesa nolēma Tālerei konfiscēt iepriekš atsavinātās vērtslietas, bet Poļikarpovai - pirmstiesas izmeklēšanā atsavinātos 6000 eiro un 6760 latus. No Tāleres par labu valstij tiesa nolēma piedzīt 300 latus, kurus tiesa atzinusi par noziedzīgā ceļā iegūtiem.

Prokurors Māris Leja pēc sprieduma nolasīšanas žurnālistiem teica, ka ar tiesas spriedumu ir apmierināts, jo tiesas lēmums saskan ar prokurora prasīto sodu. "Astoņi gadi reālas brīvības atņemšanas ir pilnīgi adekvāts sods par šādu nodarījumu," teica Leja, piebilstot, ka pēc viņa domām "šis sods būs pamācošs."

Savukārt apsūdzēto advokāti tiesas spriedumu komentēt nevēlējās, norādot, ka sākumā vēlas iepazīties ar pilnu sprieduma tekstu. Arī apsūdzētās tiesneses viņām noteikto sodu nekomentēja, bet Poļikarpova iepriekš tiesai norādīja, ka astoņi gadi reālas brīvības atņemšanas viņai ir tas pats, kas mūža ieslodzījums.

Advokāts Saulvedis Vārpiņš, kurš tiesā bija aizstāvis Zunduram, pēc sprieduma atzina, ka sods abām tiesnesēm ir "ārkārtīgi bargs". Viņš žurnālistiem sacīja, ka ar soda mēru viņa klientam ir apmierināts.

Rīgas apgabaltiesas tiesneses Annas Klimovičas nolasīto saīsināto spriedumu noklausījās arī Poļikarpovas bērni un pulks žurnālistu. Pilns sprieduma teksts būs pieejams 22. februārī, kuru desmit dienu laikā varēs pārsūdzēt.

Pirms tiesas sprieduma pēdējo vārdu tiesai teica Spore un Zundurs. Abi bijušie tiesu uzpildītāji savu vainu viņiem inkriminētajos noziegumos atzina un lūdz tiesu viņus nesodīt ar reālu brīvības atņemšanu.

Zundurs pēdējā vārdā lūdza piedošanu tiem, kuriem ar savu rīcību nodarījis pāri. Savukārt Spore tiesai atzina, ka apzinās, kādas sekas iestājušās viņas nozieguma dēļ. Savukārt abas tiesnese sevi par vainīgām apsūdzībās neuzskata.

Portāls "Delfi" jau rakstīja, ka prokurors Māris Leja tiesu debatēs abas tiesnese lūdza sodīt ar reālu brīvības atņemšanu. Tālerei prokurors lūdza piemērot astoņu gadu un sešu mēnešu cietumsodu, ber Poļikarpovai – astoņu gadu brīvības atņemšanu. Abām tiesnesēm Leja lūdza noteikt arī papildsodu – daļēju mantas konfiskāciju.

Savukārt par kukuļdošanu apsūdzētos Raimondu Spori un Raimondu Zunduru prokurors lūdz sodīta ar nosacītu brīvības atņemšanu. Abi apsūdzētie vienīgie tiesā atzina savu vainu viņiem inkriminētajā noziegumā.

Krimināllietā apsūdzība par kukuļošanu uzrādīta Tālerei, Poļikarpovai, juridiskā biroja līdzīpašniekam un bijušajam tiesu izpildītājam Raimondam Zunduram, zvērinātai tiesu izpildītājai Raimondai Sporei un Inesei Rozītei. Krimināllieta pret Rozīti izdalīta atsevišķā tiesvedībā, jo viņa vairakkārt nav ieradusies uz tiesu un ir izsludināta viņas meklēšana.

Tālerei apsūdzība uzrādīta par atkārtotu kukuļa pieņemšanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās par noteiktu darbību izdarīšanu kukuļdevēja un kukuļa piedāvātāja interesēs, izmantojot savu dienesta stāvokli, kā arī par apzināti nelikumīgu lēmumu gatavošanu, ko izdarījis tiesnesis.

Poļikarpovu prokurors apsūdz par kukuļa pieņemšanu, tas ir, par materiālu vērtību piedāvājuma apzināti prettiesisku pieņemšanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās par noteiktu darbību izdarīšanu kukuļdevēja un kukuļa piedāvātāja, kā arī citu personu interesēs, izmantojot savu dienesta stāvokli.

Abas tiesneses KNAB darbinieki aizdomās par kukuļņemšanu aizturēja 2006.gada 10. oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!