Eiropas Savienības dalībvalstu līderi lielā vienprātībā vienojušies par Vidusjūras Savienības izveidi, ceturtdien vēlā vakarā žurnālistiem paziņoja Francijas prezidents Nikolā Sarkozī, portālu "Delfi" informēja Saeimas ES Informācijas centrā.
"Man ir liels gandarījums redzēt, kā pārējās ES dalībvalstis lielā vienprātībā ar entuziasmu piekrīt Francijas iniciatīvai par Vidusjūras Savienības izveidi", teica Sarkozī. Galīgo lēmumu par Vidusjūras Savienības, jeb citā variantā Savienības Vidusjūrai (fr.val.: L'Union pour la Méditerranée) izveidi ES līderi paziņos Eiropadomes samita otrajā dienā – 14. martā.

Vidusjūras Savienība apvienos visas 27 ES dalībvalstis, kā arī desmit Vidusjūras dienvidu krasta valstis – Maroku, Alžīriju, Tunisiju, Lībiju, Ēģipti, Izraēlu, Palestīnas Pašpārvaldi, Libānu, Sīriju un Turciju.

"Eiropai nepieciešamas spēcīgas idejas, kurām sekot, un Vidusjūras Savienības izveide ir šāda ideja", preses konferencē norādīja Francijas prezidents. "No Vidusjūras reģiona nākotnes ir atkarīgs, vai mūs sagaida miers, vai karš, – tik ļoti tā ir svarīga".

Sarkozī apliecināja, ka Vidusjūras Savienība netiks pretstatīta jau esošajai ES un Vidusjūras partnerībai jeb Barselonas procesam. Tieši pretēji – paredzēts, ka abas šīs politiskās iniciatīvas tiks apvienotas un Barselonas process pakāpeniski pārtaps par jauno Vidusjūras Savienību.

Kā norādīja Sarkozī, 1995. gadā uzsāktajā Barselonas procesā visus lēmumus pieņēma tikai ES dalībvalstis un tā bija viena no lielākajām problēmām. Vidusjūras Savienība no šādas kļūdas izvairīšoties, jo ES dalībvalstis un Vidusjūras dienvidu krasta valstis tajā būs vienlīdzīgas.

Plānots ieviest divu savienības līdzpriekšsēdētāju posteņus, no kuriem viens pārstāvētu kādu ārpus ES esošu Vidusjūras valsti, bet otrs būtu no ES dienvidu krasta valsts. Tāpat jaunajai savienībai būs savs sekretariāts un regulāras līderu sanāksmes.

Francijas prezidents kā nepamatotus noraidīja žurnālistu pieļāvumus, ka Vidusjūras Savienības izveide varētu saasināt ziemeļu/dienvidu dalījumu Eiropas Savienībā. Nikolā Sarkozī arī uzsvēra, ka šī ir jau trešā sekmīgā Francijas iniciatīva pēc ES Pārdomu grupas izveides un ES minilīguma idejām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!