Kubā atcelti jebkādi oficiāli algu apmēra ierobežojumi. Pavēle, ko 10. aprīlī parakstījis valsts prezidents Rauls Kastro, paredzēta iedzīvotāju ekonomiskās aktivitātes stimulēšanai un darba ražīguma celšanai, ziņo "Reuters".
Galvenokārt ierobežojumu atcelšana attiecas uz valsts sektorā nodarbinātajiem, jo Kubā tie sastāda 90% no kopējā oficiāli nodarbināto iedzīvotāju skaita. Kubas valsts televīzija šīs nepieciešamās pārmaiņas zemā darba ražīguma sakarā skaidro ar nepietiekamu strādājošo motivāciju. Zemās algas neļauj attīstīties tautsaimniecībai, tādējādi radot apburto loku.

Kubas valdība uzskata, ka ekonomikas liberalizācija stimulēs tās attīstību, turklāt nebūs pretrunā ar komunistu principu "katram pēc vajadzībām, katram pēc spējām".

Vidējā mēneša alga Kubā šobrīd ir aptuveni 350 peso (8 lati).

Rauls Kastro uzreiz pēc stāšanās prezidenta amatā solīja sakārtot algu politiku: "Mūsu stratēģiskais uzdevums šodien ir veikt loģiskas un labi pārdomātas reformas, lai algas atkal kļūtu nozīmīgas un iedzīvotāju dzīves līmenis būtu tieši atbilstošs viņu legālajiem ieņēmumiem".

Jau ziņots, ka pirmajos darbības mēnešos Kastro Kubā atcēla aizliegumu iegādāties datorus, mobilos telefonus, mikroviļņu krāsnis un citas elektroierīces, kā arī izdeva rīkojumu, kas ļauj kubiešiem apmesties ārzemniekiem paredzētajās viesnīcās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!