Ja pasaules valstu līderi, protestējot pret Tibetas nemieru vardarbīgo apspiešanu, neapmeklēs Pekinas Olimpiādes ceremonijas, tā būs izvairīšanās no atbildības, turklāt mazāk efektīva nekā tā dēvētā "klusā diplomātija," svētdien sacīja Baltā nama padomnieks nacionālās drošības jautājumos Stīvens Hedlijs.
"Diemžēl daudzu valstu pārstāvji saka: "Redz, ja mēs neapmeklējam atklāšanas ceremonijas, mēs esam "ievilkuši ķeksīti" attiecībā uz Tibetu." [Patiesībā] tā ir izvairīšanās no atbildības," Hedlijs sacīja televīzijas pārraidei "Fox News on Sunday".

"Ja citām valstīm rūp, kas notiek ar Tibetu, tām ir jādara tas pats, ko darām mēs - jāīsteno "klusā diplomātija". Tādējādi viņi klusām izdarīs spiedienu uz Ķīnas varasiestādēm, cenšoties panākt, lai tās tiekas ar Dalailamu, un izmantos šo iespēju situācijas atrisināšanai," paskaidroja Hedlijs.

Šāda veida "klusajai diplomātijai", kurai priekšroku dod ASV prezidenta Džordža Buša administrācija, nav bijis nekādu panākumu attiecībā uz situāciju Dārfūrā, norādīja ASV ātrslidotājs-olimpiskās zelta medaļas ieguvējs Džoijs Čīks, kurš ir izveidojis sportistu starptautisko apvienību "Dārfūras komanda".

"Viņi izmanto "kluso diplomātiju" jau divus gadus. Šajā laikā nogalināti ir vēl desmiti tūkstoši cilvēku," sacīja Čīks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!