Pasaules ekonomiski attīstītāko valstu un Krievijas (G8) ārlietu ministri ceturtdien pauda dziļu satraukumu par arvien pieaugošo spriedzi Zimbabvē, kur joprojām nav pasludināti prezidenta vēlēšanu rezultāti.
Ministri aicināja rast "ātru, uzticības cienīgu un patiesi demokrātisku atrisinājumu" šai situācijai, teikts paziņojumā, kuru izplatījusi G8 šī gada samita organizētāja Japāna.

Paziņojumā norādīts, ka G8 valstu ārlietu ministri atbalsta Dienvidāfrikas attīstības kopienas (SADC) aicinājumu steidzami pasludināt vēlēšanu rezultātus atbilstoši likumā noteiktajai kārtībai. Ministri arī pauda atbalstu SADC aicinājumam veikt vēlēšanu rezultātu pārbaudi visu kandidātu vai viņu pārstāvju klātbūtnē.

Ministri "uzsver, ka šajā procesā nav vietas vardarbībai un iebiedēšanas taktikai," teikts paziņojumā. "G8 valstu ārlietu ministri uzstāj uz šīs situācijas ātru, uzticības cienīgu un patiesi demokrātisku atrisinājumu saskaņā ar Zimbabves tautas vēlmēm."

Rietumvalstis trešdien pievienojās jau agrākajiem ANO aicinājumiem nodrošināt taisnīgu vēlēšanu iznākumu, tomēr vairums "melnā kontinenta" līderu Āfrikas Savienības un Drošības padomes samitā par labāku uzskatīja no šī temata izvairīties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!