Viesuļvētra "Aiks", kas sestdien brāzās pāri Teksasai, štata ekonomikai nodarījis astoņus līdz 18 miljardus dolāru (četrus līdz deviņus miljardus latu) lielus zaudējumus, liecina dabas katastrofu riska novēršanas uzņēmuma EQECAT aplēses.
Zaudējumi aprēķināti, ņemot vērā ēkām nodarīto postu, pārtraukto uzņēmējdarbību un pieprasījuma pieaugumu, kas rodas, kad atjaunošanas darbiem nepieciešamās piegādes nevar nodrošināt ar reģiona resursiem, skaidro EQECAT pārstāvji.

ASV varas iestādes ir saņēmušas apstirpinājumu tam, ka vētrā gājuši bojā vairāki cilvēki, taču pagaidām netiek precizēts upuru skaits, jo norisinās glābšanas darbi, kuros iesaistīti 3,5 tūkstoši federālo dienestu darbinieku un 4,5 tūkstoši Nacionālās gvardes kareivju.

Vētra zem ūdens atstājis ielas Galvestonas pilsētā, kas atrodas uz salas, kā arī nodarījis postījumus ASV ceturtajai lielākajai pilsētai Hjūstonai.

Vētra izsitusi debesskrāpju logus, ielas pārklājusi gruvešiem un lauskām, izpostījusi autobusu pieturas, no ēkām norāvusi metāla loksnes.

Galvestonā, kur vētra sasniedza ASV krastu, vēja un viļņu spēks kuģus ieskalojis no Meksikas līča pilsētas ielās. Kuģi līdz ar ēku atlūzām atrodas arī uz Galvestonas galvenā ceļa, padarot to transportam nepieejamu.

Vētra svētdien jau ir zaudējusi spēku, un sinoptiķi to tagad klasificē kā tropisko ieplaku. Vētra plkst.9.00 (pēc Latvijas laika) atradās virs Arkanzasas, un vēja ātrums sasniedza 35 kilometrus stundā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!