Par bankrotu paziņojusi 158 gadus vecā ASV investīciju kompānija "Lehman Brothers", tādējādi vēl vairāk satricinot jau tā pēdējā laikā cietušo ASV finanšu sistēmu, pirmdien vēsta "Reuters".

"Tās izskatās kā beigas," CNN teicis kāds kompānijas pārstāvis. "Lehman Brothers" bankrots pielicis punktu jau labu laiku esošajām runām par kompānijas vājo finansiālo stāvokli.

Tāpat svētdien kļuva skaidrs, ka "Bank of America" pērk kompāniju "Merrill Lynch", tādējādi aizvadītās nedēļas pēdējo dienu liekot nodēvēt par Volstrītas Melno Svētdienu. Savukārt "American International Group" norādījusi, ka veiks pārmaiņas, lai ietaupītu vairākus miljardus ASV dolāru, atzīmē CNN. Reaģējot uz notikušo 10 pasaules lielākās bankas jau vienojušās par 70 miljardus liela krīzes fonda izveidošanu.

"ASV finanšu sistēma atrodas uz tektoniskajām plātnēm, un tā svārstās tik ļoti, kā nekad agrāk," sacījis "Knight Equity Markets" menedžmenta vadītājs Pīters Kenijs. "Tās ir jaunā finanšu pasaule, kas atrodas uz pilnīgas reorganizācijas sliekšņa".

Arī Federālo Rezervju banka jau paziņojusi par noteiktiem soļiem, lai mazinātu augošo krīzi ASV finanšu sistēmā: tā paplašinās īstermiņa aizdevumu iespējas bankām, kā arī piemēros citus drošības līdzekļus. "Soļi par kuriem mēs šodien paziņojam [..] tiek vērsti, lai mazinātu potenciālos riskus, kas varētu sagraut tirgu," paudis tās priekšsēdētājs Bens Bernenks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!