Pēc saindētu piena produktu lietošanas uzturā Ķīnā saslimuši gandrīz 53 000 bērnu, pirmdien pavēstīja Ķīnas valdība.
Ķīnas amatpersonas iepriekš atzina, ka saslimuši 6244 mazuļi.

Slimnīcās nogādāti pavisam 52 857 saindējušies bērni, no kuriem lielākā daļa aprūpēti ambulatori un ir atveseļojušies.

Slimnīcās vēl joprojām atrodas 12 892 bērni, no kuriem 104 ir nopietnā stāvoklī. Četri mazuļi pēc saindētā piena miruši no nieru mazspējas.

82% no cietušajiem bērniem ir vecumā līdz diviem gadiem, pavēstīja Ķīnas Veselības ministrija.

Plastmasas ražošanā izmantotais melamīns atklāts 22 kompāniju izgatavotajā piena pulverī, kas paredzēts mazuļiem, kā arī piesārņojums konstatēts arī parastā pienā, piena dzērienos, saldējumos un jogurtā, arī trīs valsts lielāko piena pārstrādes rūpnīcu produkcijā.

Inspektori melamīna piesārņojumu atklājuši aptuveni 10% trīs lielāko piena pārstrādātāju - "Yili Industrial Group", "Mengniu Dairy Co" un "Bright group" - ražotajos piena produktos.

Ķīnas lielākais mazuļu piena aizstājēja ražotājs "Sanlu Group" par bērnu saslimšanu pēc piena lietošanas paziņoja pirms divām nedēļām.

Izmeklētāji noskaidrojuši, ka "Sanlu Group" vismaz par mēnesi novilcinājusi paziņojumu par zīdaiņiem atklātajiem nierakmeņiem un citām nieru problēmām, kas parādījušās pēc saindētā piena lietošanas uzturā.

No veikalu plauktiem Ķīnā masveidā tiek izņemti piena produkti, bet satrauktie vecāki pārpludina valsts slimnīcas, lai pārbaudītu savu mazuļu veselības stāvokli.

Ķīnas valdība ir apsolījusi bezmaksas aprūpi visiem saslimušajiem bērniem, tomēr daudzi vecāki raizējas par ilgtermiņa komplikācijām un izdevumiem.

Ķīnas viena bērna politika nozīmē, ka vairumā gadījumu vecāki cīnās par sava vienīgā bērna dzīvību.

Melamīns ir organiska ķimikālija, kas tiek izmantota dažādu produktu ražošanā, sākot no līmes un gumijas līdz minerālmēslojumam.

Ražotāji to pievienojuši pienam, lai tas izskatītos bagātāks ar olbaltumvielām.

Ķīnas policija, izmeklējot, kas pievienojis pienam melamīnu, aizturējusi jau 18 cilvēkus.

Ķīnas valdība pavēstījusi, ka drošības pārbaudes izgājušie piena produkti tiks īpaši marķēti, lai patērētāji neuztrauktos.

Tomēr skandāls jau atstājis smagu iespaidu uz Ķīnas lauksaimniecību.

Bangladeša, Bruneja, Burundi, Japāna, Gabona, Malaizija, Mjanma, Singapūra, Tanzānija un Taivāna aizliegušas Ķīnā ražoto piena produktu importu un tirdzniecību.

Tajā pašā laikā ķīniešu zemnieki masveidā izgāž pienu un kauj liellopus, jo kompānijas pārstājušas iepirkt viņu pienu.

Skandāls ar piena pulveri ir kārtējais satricinājums Ķīnas pārtikas industrijai, kuras tēlu ir pamatīgi grāvusi virkne incidentu ar bīstamiem produktiem, no kuriem daļa tikusi eksportēta. Pērn ASV patērētāju aizsardzības dienests brīdināja patērētājus izvairīties no Ķīnā ražotu zobu pastu lietošanas, jo tajās atklāti indīgi piemaisījumi. Pirms tam ASV un Kanādas tirgū tika atsaukts liels daudzums mājdzīvnieku barības, kurā bija nonācis melamīns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!