Otrdien Somijas rietumu pilsētā Kauhajoki skolā apšaudi sarīkojušais jaunietis, kurš nogalināja desmit cilvēku un pēc tam nošāvās, pirms uzbrukuma atstājis zīmīti, kurā teikts, ka viņš ienīdis cilvēci, paziņoja policija.
Policija 22 gadus vecā kulinārijas studenta Mati Juhani Sāri dzīvoklī dažas stundas pēc slaktiņa atrada zīmīti, kurā teikts, ka viņš "vienmēr ienīdis cilvēci un cilvēkus un vienmēr vēlējies nogalināt pēc iespējas vairāk cilvēku", un ka "risinājums ir [pistole] "Walther 22"".

Kā skaidroja Somijas policijas izmeklēšanas vadītājs Jari Neulaniemi, zīmītē arī rakstīts, ka Sāri uzbrukumu plānojis jau kopš 2002.gada, iedvesmojoties no apšaudes Kolumbainas skolā ASV.

Somijas iekšlietu ministre Anne Holmlunda pavēstīja, ka policija Sāri izvaicājusi dienu pirms uzbrukuma skolai saistībā ar interneta vietnē "YouTube" ievietotajiem vairākiem videoierakstiem, kuros viņš demonstrē savas šaušanas spējas un atvadās no pasaules, kā arī tēmē kamerā un saka "You will die next" ("Tu mirsi nākamais").

Tomēr izmeklētājiem šķitis, ka viņš nav pietiekami bīstams, lai atņemtu ieroča turēšanas atļauju, kuru viņš ieguvis šogad, sacīja Holmlunda.

Sāri ar slēpošanas cepuri galvā un rokā nesot lielu somu otrdien plkst.11 pēc vietējā laika iegāja Kauhajoki arodvidusskolā.

Skolā viņš iegāja vienā klases telpā, kur skolēni kārtoja eksāmenu. Tur viņš nošāva astoņas meitenes, vienu zēnu un skolotāju (vīrieti).

"Viņam bija 22.kalibra pusautomātiskā pistole, liels daudzums munīcijas, kā arī liela soma ar uzliesmojušiem šķidrumiem. Viņš iegāja vienā klases telpā, kur skolēni kārtoja eksāmenu. Tur bija arī skolotājs. Viņš sāka šaut uz šiem cilvēkiem," stāstīja vietējās policijas vadītājs Urpo Lintala.

Dažiem skolēniem izdevās aizbēgt no klases un sacelt trauksmi.

"Uzbrukumā ir tikai viens ievainots cilvēks, tātad viņš šāva, lai nogalinātu," piebilda Neulaniemi.

Somijas mediji raksta, ka Sāri vērsies pret saviem klasesbiedriem.

Kad pie skolas ieradās policisti, Sāri uz viņiem vairākas reizes izšāva, taču nevienam netrāpīja. Policisti atbildē neatklāja uguni.

Pēc šaušanas viņš aplēja savus upurus ar degvielu un aizdedzināja klases telpu, kā arī izraisīja ugunsgrēkus vēl vairākās vietās skolā.

Pēc policistu ierašanās Sāri sev iešāva galvā. Kad policisti skolas koridorā atrada uzbrucēju, viņš vēl bija dzīvs, bet vēlāk slimnīcā jaunietis nomira.

Deviņu upuru mirstīgās atliekas ir smagi apdegušas, un viņu personību noskaidrošanai būs vajadzīgas DNS analīzes. Pagaidām nav arī skaidrs, vai upuri gāja bojā no šautajiem ievainojumiem vai sadega ugunsgrēkā.

Skolas direktors Tapio Varmola sacīja, ka viņam nav zināms, kāpēc Sāri veica šo slaktiņu.

"Man nekas nav zināms par iespējamo motīvu. Tā kā šāvējs ir miris, mēs varētu nekad neuzzināt, kāpēc viņš to izdarīja," sacīja Varmola.

Visā Somijā trešdien izsludinātas sēras, kā arī valstī no jauna uzjundījušas debates par vardarbības slavināšanu internetā un privātpersonu tiesībām nēsāt ieročus.

Mediji koncentrējās uz paralēlēm starp šo slaktiņu un pagājušā gada asinspirti Jokelā, kur 18 gadus vecais Peka-Eriks Auvinens sarīkoja asinspirti, nošaujot astoņus cilvēkus un ievainojot vēl 12. Slaktiņa noslēgumā jaunietis iešāva sev galvā un nākamajā dienā slimnīcā nomira.

Aptuveni piecas stundas pirms uzbrukuma Auvinens interneta vietnē "YouTube" bija ievietojis videoierakstu, kurā viņš izklāstīja savus uzbrukuma nodomus.

Kaut arī Somija pēc privātpersonu īpašumā esošo ieroču skaita ieņem trešo vietu aiz ASV un Jemenas, vardarbīgi noziegumi Somijā ir retums.

Pirms Jokelas slaktiņa pēdējais asiņainais uzbrukums Somijā notika 2002.gadā, kad kāds vīrietis uzspridzināja bumbu veikalā Helsinkos, nogalinot sevi un vēl sešus cilvēkus.

Pēc pagājušā gada apšaudes Somijas valdība pārskatīja ieroču iegādes un turēšanas noteikumus.

Somijas premjerministrs Mati Vanhanens otrdien sacīja, ka Somijai vajadzētu apsvērt aizliegt privātpersonām turēt šaujamieročus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!