NATO valstis ceturtdien vienojās palīdzēt apkarot pirātus pie Somālijas, paziņoja kāds alianses diplomāts.
"Sabiedrotie vienojušies drīzumā Somālijas piekrastē izvietot NATO kuģus, lai cīnītos ar pirātismu," pavēstīja diplomāts Budapeštā notiekošajā NATO valstu neformālajā sanāksmē.

Viņš sacīja, ka karakuģi arī eskortēs ANO Pasaules pārtikas programmas (WFP) kuģus un "sadarbosies ar citām pusēm, piemēram, ar Eiropas Savienību". WFP kuģi katru mēnesi Somālijai piegādā 30 000-35 000 tonnu palīdzības.

Operācijā, visticamāk, piedalīsies astoņas ES dalībvalstis - Beļģija, Kipra, Francija, Vācija, Lietuva, Nīderlande, Spānija, Zviedrija un, iespējams, Lielbritānija.

Somāliešu pirāti šogad Indijas okeānā un Adenas līcī uzbrukuši vismaz 32 ārvalstu kuģiem, kas ir divreiz vairāk nekā visā 2007.gadā.

Neraugoties uz ASV un Francijas militārajām bāzēm šajā rajonā un ANO solījumiem veikt pasākumus pret pirātiem, starptautiskā rīcība nav manāma.

ASV jūras kara spēki pagājušajā mēnesī paziņoja, ka sabiedroto valstu karakuģi, kas šajā rajonā darbojas starptautisko spēku sastāvā, kopš maija izjaukuši 12 uzbrukumus un darot visu iespējamo, taču kuģniecībām pašām jāveic pasākumi savu kuģu un apkalpju aizsardzībai.

Krievija pagājušajā mēnesī ziņoja, ka esot nosūtījusi karakuģus uz Somālijas piekrasti, lai cīnītos pret pirātiem, un Vācijas aizsardzības ministrs pavēstījis, ka Eiropas Savienības valstis plānojot izvietot šajā rajonā trīs fregates, palīgdienesta kuģi un trīs novērošanas kuģus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!