Pēc naktī uz svētdienu piedzīvotā straujā Ogres upes ūdens līmeņa celšanās atbildīgie dienesti pierādīja, ka spēj operatīvi reaģēt, un arī turpmākajiem plūdiem atbildīgie dienesti Ogrē ir gatavi.

Ogres novada Pašvaldības policijas priekšnieks un Civilās aizsardzības komisijas darbu koordinators Uģis Ulmanis stāstīja, ka šonakt ap plkst.2 Ogres upē strauji sākusies ūdens līmeņu celšanās, jo pirms Ogres dambja bija izveidojies ledus sastrēgums.

"Ūdens līmenis strauji bija cēlies Dārziņos, kur upes krastā ir saceltas dārza mājiņas. Dažāds mājas ir pārāk tuvu upes krastam, līdz ar to, ceļoties ūdens līmenis, ūdens pietuvojās bīstami tuvu arī šim mājām. Naktī galvenais bija palīdzēt iedzīvotājiem, tādēļ ūdens līmeni neviens nemērīja, bet tas bija cēlies vairāk nekā par metru," stāstīja Ulmanis.

Palīdzēt cilvēkiem bija gatavi visi atbildīgie dienesti - Pašvaldības policija, Valsts policija un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests. Dienesta palīdzību lūdza divas līdz trīs ģimenes, kuru mājas apdraudēja ūdens. "Situācija šonakt atrisinājās pati no sevis, jo 30 minūšu laikā ledus sastrēgums, kas bija izveidojies, pārtrūka, aizpeldot uz upes lejteci, līdz ar to arī ūdens līmenis strauji nokritās. Astoņi cilvēki uz brīdi atstāja mājas un bija gatavi evakuēties, taču, nokrītoties ūdens līmenim, viņi atgriezās savās mājās," informēja Ulmanis.

Ogres upē dažs posmos ledus jau ir pazudis, bet vietām ledus vēl klāj upi. Upes augštecē pie Lēdmanes ledus vēl nav kustējies. Patlaban Ogres upē ledus nosprostojies pilsētas dzelzceļa tilta pakājē. "Ja upes lejtecē izveidosies ledus sastrēgums, tad arī ūdens līmenis strauji celsies," sacīja Ulmanis, apliecinot, ka atbildīgie dienesti ir gatavi jebkurai situācijai.

Kā liecina Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija, Ogres upē diennaktī ūdens līmeņi pazeminājušies par 20 līdz 33 centimetriem. Svētdien no rīta Ogrē pie Lielpēčiem atsākusies intensīva ledus iešana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!