Šķīvis auzu putras uz brokastu galda aukstā ziemas rītā – tajā slēpjas kaut kas ļoti mājīgs. Šīs veselīgais ēdiens ne tikai rada omulību, bet arī spēcina tevi un nodrošina sāta sajūtu stundām ilgi. Katram ir savs iecienītais veids, kā ēst putru: pavisam bez piedevām, pievienojot ievārījumu, vai varbūt pienu un medu.
Putrai var pievienot mazliet sviesta, sāls vai svaigus augļus pēc patikas. Protams, ja tu piederi pie gardēžiem, pastāv arī brūnais cukurs un saldais krējums.

Savā vienkāršākajā veidā auzas ir viens no veselīgākajiem pārtikas produktiem pasaulē. Tas ir koncentrēts uzturvielu avots, tajā ir, piemēram, magnijs, cinks, dzelzs, kālijs, B1 vitamīns, kalcijs, E vitamīns un augstas kvalitātes proteīns. Tas viss tev palīdz justies labi.

Auzās ir daudz šķiedrvielu, kas palīdz pazemināt holesterīna līmeni asinīs un sirdsslimību risku.

Ja vēlies saglabāt slaidu figūru ziemā, auzas tev ļoti noderēs. Tās stabilizē cukura līmeni asinīs, kā arī tauku daudzumu ķermenī zema glikēmiskā indeksa dēļ, kas ir labi diabētiķiem un palīdz veselīgi samazināt svaru. Šī iemesla dēļ auzas arī palīdz saglabāt sāta sajūtu ilgāk.

Šis barojošais ēdiens ir supervaroņa statusā, ja runa ir par cīņu pret vēzi, zarnu slimību simptomu samazināšanu vai profilaksi, barības vada trūces simptomu samazināšanu, aizcietējumu novēršanu, kā arī tas ir dabisks nervus nomierinošs līdzeklis. Ar šo vien pietiek, lai būtu iemesls pievērsties auzu ēdieniem.

Optimāls porcijas apjoms ir vidēji liela bļodiņa, jo ar auzu ēšanu pārspīlēt, protams, arī nevajag. Uzraksts "pilngraudu auzu pārslas" nozīmē, ka pakā ir veseli auzu graudi bez čaulas. Savukārt parastās auzu pārslas ir tvaicētas un saplacinātas apstrādes procesā. Parasto auzu pārslu priekšrocība ir tā, ka tās iespējams pagatavot ātrāk, īpaši nezaudējot to uzturvērtību.

Auzu putra pieder pie ziemas priekiem, bet bērniem un pieaugušajiem ziemā garšo arī auzu cepumi. Lūk, recepte, kas uzlabos imūnsistēmu visai ģimenei:

Auzu cepumi ar ingveru

Sastāvdaļas:

  • 2 banāni
  • 1/2 krūze melases vai medus vai kļavas sīrupa
  • 2 tējkarotes vaniļas cukura
  • 1 krūze rupjo kviešu miltu
  • 2 krūzes auzu pārslu
  • 2 tējkarotes sodas
  • 1 tējkarote ingvera pulvera
  • 3 tējkarotes kanēļa
  • Sajauc visas sastāvdaļas, ar karoti liek masu uz ietaukotas cepamās pannas un cep 10 līdz 15 minūtes 180°C. Cepumu masa uz pannas izplešas un iegūst plakanu formu.

    Var pievienot arī riekstus un rozīnes.

    Plātsmaizes cepumu variants: visu masu liek uz ieziestas pannas (25x25cm) vienmērīgā kārtā un cep 20-25 minūtes 180°C. Pēc izcepšanas sagriež gabaliņos.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!