Foto: stock.xchng
Pusotra mēneša laikā Madonas pusē notikuši trīs starpgadījumi, kuros iesaistīti mednieki un viņu likumīgie ieroči. Valsts policijas (VP) Madonas iecirkņa priekšnieks ceļ trauksmi par notiekošo, bet priekšniecība un mednieki mierina, trešdien raksta ”Latvijas Avīze”.

"Kaut kāds nesakarīgs gads iznācis: noziegumu tikpat, cik pērn, bet vairāk ir ar agresīvi degradējošām iezīmēm, izņemti 14 šaujamieroči, par ko ierosinātas sešas krimināllietas, pagājušogad bija viens līķis, šogad jau seši, bet trīs gadījumi ar mednieku ieročiem pusotra mēneša laikā vispār ir kaut kas nebijis," satraukts ir VP Madonas iecirkņa priekšnieks Vasilijs Himuļa, kura pārziņā ir Madonas, Ērgļu, Lubānas, Varakļānu un Cesvaines novadi.

Himuļa piebildis, ka tik daudzus starpgadījumus ar mednieku ieročiem salīdzinoši neilgā laika posmā viņš neatceras piedzīvojis savā 30 gadu ilgajā policista karjerā.

Paužot priekšniecības viedokli, VP sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Lita Juberte par tendencēm, kas liecinātu par mednieku grēkošanu ar ieročiem kopumā valstī, izvairās runāt, arī atsevišķi gadījumi Madonas pusē vēl neko nenozīmējot, tāpat nekas neliecinot, ka situācijas pasliktinoties. Kopumā šogad Latvijā noformēti 197 protokoli medniekiem un citām personām, kurām ir ieroču turēšanas atļauja, par pārkāpumiem, apejoties ar ieročiem vai munīciju. Precīzākas statistikas nav, raksta "Latvijas Avīze".

Laikraksts raksta ka mednieka Jāņa K. braukšana dzērumā automobilim pie stūres ar bisi bagāžniekā vismaz formāli nevienu neapdraudēja, bet Kalsnavas pagasta Jāņukalna ciema iedzīvotāja 49 gadus vecā Alda rīcība varēja novest pie traģēdijas. Mednieku biedrības "Veckalsnava" mednieks Aldis sadomājis iedzert un pie sevis uzaicinājis nejauši satiktu pudelesbrāli, agrāk vairākkārt sodītu pilsoni Knutu S.

Aldis izlēmis atrādīt viesim savu bisi un nav spējis aizkavēt Knuta došanos projām kopā ar visu šaujamo. Apturēt Knutu mēģinājuši mājinieki, uz kuriem, tostarp bērnu, Knuts raidījis divus šāvienus, kas nevienu neskāra. Vīrietis iemucis mežā - viņu policijai vīrieti izdevies atrast vien nākamajā dienā, aizmigušu guļam blakus bisei. Viņam draud pants par slepkavības mēģinājumu, par ko var piespriest 15 gadus cietumā.

Savukārt Aldim būs liegts medīt un būs jāmaksā administratīvā soda nauda par ieroča glabāšanas noteikumu pārkāpumiem. Iespējams, arī viņš atbildēs Krimināllikuma priekšā par darbībām, kas ļāva nepiederošai personai piekļūt ierocim, par ko draud naudas sods vai cietums līdz diviem gadiem, vēsta ”Latvijas Avīze".

Laikraksts atzīmē, ka traģisko statistiku nule papildinājis pagājušās svētdienas notikums Ventspils novada Tārgales pagastā, kad kāds vīrietis ar bisi, visticamāk, nošāvis savu dzīvesbiedri un pēc tam izdarījis pašnāvību. Pēc sākotnējās informācijas, starp abiem izcēlies strīds. Tiesa, šajā gadījumā iespējamajai slepkavībai un pašnāvībai izmantots nelikumīgi bisi, raksta ”Latvijas Avīze”.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!