Pa Latvijas laukiem un mežiem, pa pļavām un gar upju malām klīda drūmi cilvēki un uzlasīja visus atrastos beigtos putnus. Tāpat rīkojās cilvēki arī Igaunijā, Lietuvā, Krievijā, Taizemē, tālajā Āfrikā un citur. Pēc tam viņus ķidāja, lika zem mikroskopa un pētīja nāvas cēloņus.

Atklājās patiešām briesmīgas lietas. Viens zvirbulis bija miris no sirdstriekas, divas pīles - noslīkušas, žagata - aizrijusies ar zelta auskaru, balodis - saspiedis kāju renstelē. Bet tie bija vieglākie gadījumi. Izrādījās, ka ir ne tikai putnu gripa un mēris, bet arī putnu angīna, putnu plaušu karsonis, putnu cūciņas, putnu masalas, putnu bakas, putnu tīfs, putnu hepatīts, putnu trakumsērga, putnu triperis, putnu sifiliss, bet dažas Čaka ielas vārnas pat bija pamanījušās saķert AIDS.

Pasaule bija panikā. Cilvēki staigāja ar atvērtiem lietussargiem rokās un baidījās, ka tikai kāds no lidoņiem viņiem neuztaisa uz galvas. Uz valstu robežām izlika milzīgus tīklus, bet tas neko nelīdzēja, jo visi spārnaiņi laidās pāri, un veterināru izziņas neuzrādīja.

Nepanikoja vienīgi farmaceiti. Un nepagāja ne mēnesis, kad aptiekās jau parādījās pretputnu hepatīta vakcīnas, pretputnu angīnas tabletes, pretputnu hepatīta pilieni, un vēl visādas dražejas un sīrupi profilaksei. Sarosījās arī izdevēji, katru nedēļu laizdami klajā jaunu brošūru par tematu "Kā izsargāties no putnu masalām", utt. Apģērbu ražotāji reklamēja tērpus ar kapucēm - lai putniņi netrāpa tieši virsū. Palielinājās arī pieprasījums pēc lietussargiem.

Pa to visu starpu gandrīz nepamanīts garām pagāja Helovīns. Nākamajās dienās veterinārais dienests pārbaudīja, vai izdobtajos ķirbjos nav ielīdis un nejauši nobeidzies vēl kāds putns. Ziņas par atradumiem pagaidām vēl netiek sniegtas, bet tās notiekti vēlāk tiks apkopotas un analizētas.

Helovīna iespaidā ierēdnim Zālem sajuka rēķini, un nejauši ienākumu deklarācijā iedrukājās viena lieka nulle. Pēc tam viņš skaidroja, ka tas patiesībā ir lielais O burts.

Bet konduktori Rīgā staigāja pa tramvajiem un trolejbusiem, un visiem mēnešbiļešu īpašniekiem lūdza parādīt mēnesi. Satrauktie pasažieri agri no rītiem un vakaros rādīja laukā pa logu, Helovīna dienā - uz ķirbjiem, bet citās dienās īsti nesaprata, ko no viņiem grib. Jūs sapratāt?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!