Foto: Edijs Pālens
No piektdienas, 13.aprīļa, līdz 29.aprīlim Irbes jūras šaurumā notiks Baltijas valstu mīnu kuģu eskadras (BALTRON) un NATO 1.pastāvīgās jūras pretmīnu grupas (SNMCMG1) kopējās mācības „HOD OPS LVA”, kuru galvenais uzdevums ir pilnveidot abu vienību iemaņas mīnu iznīcināšanas operācijās, portālu “Delfi” informēja Aizsardzības ministrijā (AM).

Tāpat mērķis ir iznīcināt no Pirmā un Otrā Pasaules kara laika palikušos sprādzienbīstamos priekšmetus Irbes jūras šaurumā, tādējādi uzlabojot kuģošanas drošību Baltijas jūrā, jo divu karu laikā jūras šaurumā tika izlikts aptuveni 16 tūkstoši jūras mīnu, norāda AM.

Mācībās piedalīsies astoņi kuģi. BALTRON sastāvā tajās piedalīsies Latvijas Jūras spēku flotiles kuģis "Virsaitis" un "Tālivaldis", kā arī Lietuvas Jūras spēku kuģis "Krusis". Savukārt SNMCMG1 mācībās pārstāvēs Norvēģijas Jūras spēku kuģis "Valkyrien" un "Alta", Beļģijas Jūras spēku kuģis "Primula", Nīderlandes Jūras spēku kuģis "Sciedam" un Vācijas Jūras spēku kuģis "Homburg".

Daļa no mācībās iesaistītajiem kuģiem Jūras spēku flotiles 20.gadadienas svinību ietvaros būs pieejami arī apskatei. Rīgas ostā tos varēs apskatīt sestdien, 14.aprīlī, no plkst.15 līdz plkst.17, bet svētdien, 15.aprīlī, – no plkst.13 līdz plkst.16. Savukārt Ventspils ostā kuģus varēs apskatīt 28.aprīlī no plkst.13 līdz plkst.16.

AM skaidro, ka NATO 1.pastāvīgā jūras pretmīnu grupa ir viena divām Alianses jūras komponenta daudznacionālām vienībām, kas speciāli izveidota mīnu iznīcināšanas operāciju veikšanai un NATO Reaģēšanas spēku sastāvā ir spējīga nekavējoties veikt operācijas jebkurā vietā. Pēc dalībvalstu ielūguma pretmīnu grupa piedalās arī šo valstu rīkotajās mācībās. Pirms dalības mācībās "HOD OPS LVA" pretmīnu grupa piedalījās militārajās mācībās 'Cold Responce 2012" Norvēģijas teritoriālajos ūdeņos.

Arī vairāki Latvijas Jūras spēku flotiles kuģi ir bijuši iekļauti NATO 1.pastāvīgā jūras pretmīnu grupā. 2006.gadā šīs grupas sastāvā tika iekļauts kuģis "Namejs", 2008.gadā – "Imanta", bet 2009.gadā tās sastāvā darbojās kuģis "Tālivaldis".

Mīnu iznīcināšanas operācijas Latvijas teritoriālajos ūdeņos notiek kopš 1996.gada. Vienas no pēdējām lielākajām mācībām notika pērn – "Open Spirit 2011", bet 2009.gadā – "MCOPLAT 2009".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!