Jūnijā Balvu novada Sitas mežā mednieki pamanījuši lāču māti ar mazu lācēnu, kuri bija atnākuši uz mežacūku barotavu ēst graudus, pastāstīja Balvu mežniecības mežzinis Edgars Skučs.

"Lāčus fiksējis arī mežā uzstādīts fotoaparāts ar kustību sensoru. Savā nozarē strādāju kopš 1990.gada, un manā praksē, manā pārziņā esošajā teritorijā tas ir nebijis gadījums, ka tiek manīta lācene ar ģimenes pieaugumu. Spriežot pēc lāču mazuļa lieluma, pasaulē tas ir nācis šogad pavasarī. Kā saka, lācēns ir lielāks par jenotu," sacīja Skučs.

Jaunizveidotajā Balvu novada teritorijā lāči manīti arī agrāk, un tie varētu būt ieradušies no Igaunijas. Mežzinis atcerējās kādu gadījumu, kad pērn kādās pamestās mājās lāči bija ieradušies "novākt" ābolu ražu. "Lāči bija rāpušies ābelēs un mielojušies ar augļiem," sacīja Skučs.

Kā atzina mežzinis, lāču māte mēdz būt agresīva, aizsargājot savu mazuli, tāpēc sēņotājiem un ogotājiem Sitas mežā jābūt piesardzīgiem un nevajadzētu tuvoties lāčiem, ja tie tiek pamanīti. "Visticamāk, ka lāči paši vairīsies no kontakta ar cilvēku," sacīja Skučs.

Lāču tēvs dzīvo nošķirti no ģimenes, un tāpēc cilvēkiem neizdosies ieraudzīt visu saimi kopā. Cita lāča pēdas manītas aptuveni 15 kilometru attālumā no vietas, kur nesen manīta lāču māte ar lācēnu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!