Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijā 21.maijā notika “Kultūras mantojuma gada balvas 2003” noslēguma pasākums, kurā apbalvoja laureātus desmit nominācijās.
Nominācijā “Latvijas kultūras mantojuma starptautiskā popularizēšana” ar simbolisku balta marmora ķieģeli, kurā iegravēts uzraksts, un naudas balvu apbalvots SIA BO “Gulbenes - Alūksnes bānītis” par šaursliežu dzelzceļa līnijas popularizēšanu ārzemēs.

Pieminekļu aizsardzības inspekcijas vadītāja vietnieks Jānis Asaris, pasniedzot balvu SIA BO “Gulbenes - Alūksnes bānītis” direktoram Osvaldam Lucānam, teica, ka to dara ar īpašu prieku, jo bānīša apsaimniekotāji pēdējos gados ir piesaistījuši daudz ārzemju tūristu un aktīvi piedalījušies starptautisku projektu īstenošanā.

“Tas ir ārkārtīgi patīkams un pārsteidzošs notikums, ka sabiedrība mūsu - pašvaldību un sabiedrisko organizāciju - veikumu ir novērtējusi tik labi. Manuprāt, vēl daudz kas nav izdarīts, ka varētu būt vēl labāk, bet citiem no malas ir labāk redzams. Apzināmies, ka nedrīkstam būt ar sevi apmierināti,” saka Lucāns.

Apbalvojumam Gulbenes - Alūksnes bānīti pieteikusi Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas Gulbenes rajona galvenā valsts inspektore Sarmīte Dundure. Arī viņa uzskata, ka balva ir godam nopelnīta, jo par šaursliežu bānīti ir interese ne tikai Latvijas iedzīvotājiem, bet arī ārzemniekiem.

Bānītis ir pēdējais vispārējās lietošanas šaursliežu dzelzceļš Latvijā. 32,8 kilometru garais dzelzceļa posms ir vienīgais mūsu valstī, kas atzīts par valsts nozīmes vēstures pieminekli.

“Kultūras mantojuma gada balvas” piešķiršanas pasākumu organizē Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija sadarbībā ar Valsts Kultūrkapitāla fondu. Gada balvai bija pieteikti 72 pretendenti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!