Foto: F64
Bauskas novada Codes pagastā pirmdien, 23.maijā, notiek publiskā apspriešana idejai veidot dzīvnieku krematoriju, aģentūra BNS uzzināja Bauskas novada pašvaldībā.

Viena no projekta ieceres autoriem veterinārārste Anna Šokele norādījusi, ka daudzās Eiropas Savienības valstīs dzīvnieku krematorijas ir normāla prakse.

"Attīstītu valstu iedzīvotāji, rūpējoties par vides tīrību, saprot, ka līķu aprakšana zemē piesārņo gruntsūdeņus, kas bieži vien ir arī cilvēku dzeramā ūdens avots. Piemēram, mazdārziņos drīkst aprakt dzīvnieka līķi, kas svarā nepārsniedz 10 kilogramu un, protams, drošā attālumā no ūdens ņemšanas vietas," pastāstīja Šokele.

Iecerētajai krematorijai jau ir vides dienesta piekrišana, jo krematorijas darbs saistīts ar gāzu atkārtotu sadegšanu un daudziem gaisa filtriem, kas nepieļaus gaisa piesārņošanu. Krematoriju plānots veidot pēc paraugiem, kādas ir uzbūvētas citviet Eiropas Savienībā. Šokele norādīja, ka tehnoloģiskais process neparedz, ka ūdenī, gaisā vai augsnē izplūdīs piesārņojums vai smakas.

"Uzņēmuma teritorijā nebūs arī nekādu citu smaku ‒ dzīvnieki būs individuāli iepakoti polietilēna maisos, sasaldēti. Nepārtrauktas elektroenerģijas piegādes nodrošināšanai uzņēmumā darbosies ģeneratori," viņa teica.

Krematoriju iecerēts veidot īpašumā "Lindes", kur iepriekš bijis dzīvnieku pārstrādes uzņēmums. Projekta ietvaros paredzēts arī sakārtot vidi ap uzņēmumu, to apzaļumojot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!