Bauskas rajona padome šodien pieņēma lēmumu izsludināt ārkārtas situāciju lauksaimniecībā. Pēc provizoriskiem aprēķiniem, rajonā neiegūtā augkopības produkcija varētu sasniegt 13 miljonus latu, informē rajona padomes sekretāre Baiba Marčenkova.
11.augustā Bauskas rajona padomē saņemtas vēstules no Bauskas rajona lauksaimnieku apvienības, kā arī Bauskas rajona pagastu lauku attīstības speciālistiem. Šajās vēstulēs raksturots kritiskais stāvoklis lauksaimniecības nozarē, kas radies ilgstošā sausuma dēļ.

Rajona lauksaimnieku apvienības rīcībā ir ziņas, ka ziemāju ražas samazinājums ir paredzams no 1,5 līdz divām tonnām no hektāra, vasarāju ražas zudumi paredzami vēl lielāki. Ievērojami zaudējumi bijuši rapša sējumiem, jo tie cietuši arī no sala, kā dēļ šī kultūra bijusi jāpārsēj 881 hektāru platībā.

Apvienība norāda, ka sakarā ar zāles barības trūkumu ganībās, ievērojami zaudējumi ir lopkopībā, kā sekas ir krass piena produktivitātes kritums. Turklāt lopiem zāles barības trūkuma dēļ bija jāizbaro ziemai sagatavotā rupjā lopbarība. Līdz ar to lauksaimniekiem būs problēmas ar rupjās lopbarības nodrošinājumu ziemas un pavasara periodos, kas jau šā gada rudenī liks viņiem izšķirties par lopu skaita samazināšanu.

Zaudējumi lopkopībā ir prognozējami ilgtermiņā. Arī šajā gadā iesētie zālāji sausuma dēļ ir izkaltuši, līdz ar to, turpmākos mēnešos cerības atjaunot un papildināt rupjās lopbarības krājumus ir niecīgas.

Pēc apvienības sniegtām ziņām, ievērojami ražas zudumi sausuma ietekmē ir arī lauka dārzeņiem, kā arī kartupeļiem.

Arī pagastu lauku attīstības speciālisti vēstulē sniedz ziņas par kritisko situāciju lauksaimniecībā, norādot, ka zālāji praktiski ir izdeguši un lopu īpašnieki sākuši izbarot ziemai sagādāto rupjo lopbarību. Lieli ražas un ražas kvalitātes zudumi gaidāmi graudu un rapša audzētājiem. Katastrofāls stāvoklis ir dārzeņu un kartupeļu audzētājiem.

Speciālisti vēstulē min konkrētus paredzamos ražas zudumus dažādām lauksaimniecības kultūrām - ziemas kviešiem -30%, vasaras kviešiem -40-50%, vasaras miežiem -60-70%, kartupeļiem -50% un lauka dārzeņiem -50-60%.

Bauskas Lauku konsultāciju birojs veicis provizorisku aprēķinu par sausuma radītajiem zaudējumiem augkopībā Bauskas rajona saimniecībās šajā gadā. Prognozējamo zaudējumu apmērs ir gandrīz 13 miljoni lati.

Ņemot vērā iepriekš minētos apstākļus un to, ka lauksaimniecības nozare ir galvenā tautsaimniecības nozare Bauskas rajona teritorijā, kā arī to, ka kopējo ekonomisko stāvokli pasliktinās lauku saimniecību kredītsaistību izpilde - kredītiestāžu aizdevumi, Eiropas Savienības struktūrfondu finansējums un citi, Bauskas rajona padome nolēma izsludināt Bauskas rajonā lauksaimniecības nozarē ārkārtas situāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!