Foto: LETA
Bauskas un kaimiņu novadu iedzīvotāji aicināti parakstīties par Bauskas slimnīcas traumpunkta darbības saglabāšanu līdzšinējā apmērā. Parakstu vākšanu, kas ilgs līdz 31. maijam, sācis uzņēmēju klubs "Bauska '97" sadarbībā ar Bauskas vēlētāju apvienību. Paredzams, ka šajā aktivitātē iesaistīsies arī jauniešu organizācija "Jaunatne smaidam", vēsta "Bauskas Dzīve".

Uzņēmēju kluba prezidents Indulis Pētersons skaidro, ka atkal veidojas situācija, kad Bauskas slimnīcas pakalpojumu apmēru iecerēts samazināt. Veselības ministrija paredzējusi no 1. jūlija izmaiņas traumpunkta darbā, samazinot pacientu iespējas gūt mediķu palīdzību.

"Situācija nav normāla. Bauskā ir labi aprīkota slimnīca, zinoši speciālisti, bet pacientus ātrā palīdzība ved garām Bauskai uz Jelgavu, uz Rīgu. Zinu ļoti daudzus gadījumus, kad slimnieki atsakās izsaukt ātro palīdzību, jo nevēlas nokļūt Jelgavā. Ne kā citādi kā par apzinātu virzību uz Bauskas slimnīcas pilnīgu slēgšanu šādu valdības rīcību nosaukt nevar. Pirms nepilniem diviem gadiem, stājoties pretī bruņotai specvienībai, mums izdevās slimnīcu kaut nedaudz, bet nosargāt. Tagad visas sabiedrības aktīva iesaistīšanās nepieciešama atkal," stāsta Pētersons.

Uzņēmēju kluba biedrs, Bauskas novada domes deputāts Uldis Kolužs skaidro, ka veidlapas, kur iedzīvotājiem parakstīties, atrodamas SIA "Iveta" telpās Dārza ielā, lielveikala "Rimi" apdrošinātāju stendā, sociālajā centrā "Ābele", novada bibliotēkās, Bauskas poliklīnikā, arī laikraksta "Bauskas Dzīve" redakcijā. Ja kāds vēlas palīdzēt veidlapu izplatīšanā un parakstu vākšanā, var zvanīt darba laikā pa mobilo tālruni 26585299.

SIA "Bauskas slimnīca" valdes loceklis Uģis Zeltiņš "Bauskas Dzīvei" paskaidroja, ka medicīnas iestādes nākotne joprojām nav skaidra. Galīgais lēmums par Bauskas traumpunkta darba režīmu, tajā strādājošo mediķu skaitu vēl nav pieņemts. Ir versija, ka dienā, laikā no plkst. 8 līdz plkst. 16, traumpunktā nebūs pieejami ārstu pakalpojumi, te dežūrēs tikai medicīnas māsa. Taču par šādu ieceri ministrijā vēl rit diskusijas.

"Lai arī situācija ir neskaidra, baušķenieku iecerētās aktivitātes es atbalstu. Iedzīvotāju savāktie paraksti liecinās, ka viņiem nav vienaldzīgs slimnīcas liktenis, tās turpmākais statuss," tā Zeltiņš.

Iedzīvotāju parakstus iecerēts vākt līdz 31. maijam. Tad veidlapas iesniegs Veselības ministrijā, kopijas arī Saeimā.

Veselības ministrijā "Bauskas Dzīvei" sacīja, ka Bauskas slimnīcas vadītājs Uģis Zeltiņš acīmredzot nav iepazinies ar paredzēto izmaiņu galaversiju. "Veselības ministrijas izveidotā darba grupa nolēmusi, ka no 1. jūlija Bauskas traumpunkts turpmāk tiks saukts par steidzamās medicīniskās palīdzības punktu (SMP) un ierindots augstākajā līmenī. Tas nozīmē, ka turpmāk Bauskas SMP visu gadu strādās 24 stundu režīmā septiņas dienas nedēļā un tajā būs pieejami trīs ārsti speciālisti - internists, ķirurgs/traumatologs un anesteziologs, kā arī divas māsas dienas laikā, bet divi ārsti speciālisti - ķirurgs/traumatologs un anesteziologs - un viena māsa nakts laikā," skaidro Veselības ministrijas preses sekretārs Oskars Šneiders.

Viņš "Bauskas Dzīvei" uzsvēra, ka plānotās izmaiņas parāda, ka Bauskā pēc 1. jūlija būs vairāk speciālistu nekā līdz šim, kā arī palielināts finansējums par 40 tūkstošiem latu gadā. "Tādēļ kaut kāda parakstu vākšana par it kā gaidāmo samazinājumu ir sabiedrības musināšana!" uzskata Šneiders.

Bauskas iedzīvotāju protesti pret slimnīcas slēgšanu 2009.gadā


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!