Foto: Publicitātes foto

Daudzviet mežos jau gatavojas brūklenes - šīs tik saldās un vērtīgās ogas. Iesākumā, protams, brūklenes jācenšas ēst svaigas - cik tik var. Kad vēders pilns ar svaigām rūgteni saldajām ogām, var palūkoties arī pēc kādas gardas receptes. Kulinārijas portāls Četras Sezonas piedāvā virkni ēdienu, kam brūklenes piedos izcilu garšu.

Skābā krējuma kūka

Recepte: Signe Meirāne.

Manas mammas "firmas" kūka. Kā pati stāsta, gatavota laikos, kad neko nevarēja dabūt un nopirkt. Ievārījumu tad lietoja to, kas bija vasarā izvārīts, augļu vai ogu vietā noplaucēja ābolus vai vispār iztika bez tiem, tikai vien ar želeju. Ja esi veģetārietis un nevēlies izmantot želatīnu, kas tiek gatavots no dzīvnieku kauliem, veikalā ir nopērkams augu valsts želatīns.


Sastāvdaļas:

  • 1,3 l skābā krējuma
  • 150 g cukura + pēc garšas krēmam
  • 2 tējkarotes cepamā pulvera
  • 300 g bīdelētu kviešu miltu
  • 3 tējkarotes ar kaudzi želatīna + 1 tējkarote dekorēšanai
  • ogas vai augļi dekorēšanai
  • 100 ml sulas vai cukura sīrupa dekorēšanai
  • 2 ēdamkarotes ruma vai konjaka
  • 3 ēdamkarotes cidoniju sīrupa
  • 200 ml brūkleņu ievārījuma vai svaigas brūklenes, saberztas ar cukuru

Pagatavošana:

  1. Gatavo mīklu biskvītam: sajauc 300 g skābā krējuma, 150 g cukura, cepamo pulveri un miltus, samīci no mīklas bumbu, ietin to pārtikas plēvē un liec ledusskapī uz 2 stundām atdzist.
  2. Kad mīkla atdzisusi, sadali to 5 vienādās daļās. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem.
  3. Ņem apaļu cepamo plāti apmēram 26 cm diametrā, iezied kārtīgi ar sviestu, ņem vienu mīklas gabalu un ar pirkstiem plikšķinot to izveltnē pa visu plāti. Cep 10-12 minūtes. Tā rīkojies ar visiem mīklas gabaliem.
  4. Pa to laiku, kamēr cepas biskvīti, uzbriedini želatīnu, aplejot 3 tējkarotes ar nelielu daudzumu auksta ūdens, izmaisi un citā traukā, aplejot 1 tējkaroti želatīna ar nelielu daudzumu auksta ūdens, izmaisi.
  5. Sagatavo krēmu: sajauc atlikušo 1 litru skābā krējuma ar cidoniju sīrupu, rumu un pievieno cukuru pēc garšas.
  6. Kad izcepti visi biskvīti, izkausē ūdens peldē to želatīnu, kurš ir no 3 tējkarotēm, un pievieno krēmam.
  7. Liec kūku kārtās: biskvīts, brūkleņu ievārījums, biskvīts, skābā krējuma krēms. Pēdējā kārtā kārto ogas. Liec uz kādām 20 min ledusskapī.
  8. Izkausē atlikušo želatīnu ūdens peldē, pievieno cukura sīrupam vai sulai. Ņem kūku un pārslaki ar dažām ēdamkarotēm ogu. Atkal liec kūku ledusskapī sarecēt vismaz uz 4 stundām.

Kukurūzas miltu un brūkleņu cepumi

Šie cepumi būs kā radīti tiem, kuriem glutēns nav labākais draugs, un, protams, arī mūsu mazuļiem, kuriem nevajadzētu aizrauties ar pārlieku lielu kviešu miltu produktu lietošanu uzturā. Bet svarīgi ir izmantot bioloģiskus kukurūzas miltus, lai nesanāk ēst par daudz modificētas pārtikas. Cepumi lieliski garšos kopā ar tasi tējas vai kādā pasākumā. Blakus cepumu traukam liec sablenderētu brūkleņu mērci un saputotu saldu krējumu.

Sastāvdaļas:  

  • 2 olas
  • 100 g brūnā cukura, Demeraras
  • 100 g sviesta, kausēts
  • 100 g kukurūzas miltu
  • ½ tējk. cepamā pulvera
  • 2 ēd.k. citrona sulas
  • 160 g brūkleņu; ja saldētas, tad vislabāk viegli atlaidinātas
  • 90 g Indijas riekstu, rupji sakapāti

Pagatavošana:

  1. Sakarsē krāsni 200 grādus karstu. Pannu, 25 x 30 cm, iezied ar sviestu un izklāj ar cepamo papīru, lai arī sānu maliņas ir noklātas.
  2. Traukā ar rokas putojamo slotiņu vai mikseri saputo olas ar cukuru - tikai tik daudz, lai cukurs ir nedaudz pakusis. Ja to darīsi ar roku, tad tas prasīs vienu minūti aktīvas putošanas, ar mikseri - kādas 30 sekundes.
  3. Pievieno izkausēto sviestu, citrona sulu un samaisi. Turpat pievieno kukurūzas miltus ar cepamo pulveri un ar koka karoti visu ātri samaisi viendabīgā masā.
  4. Lej sagatavotajā pannā, izlīdzini un pārber ar brūklenēm un Indijas riekstiem. Cep apmēram 30 minūtes, līdz redzi, ka virsa ir kļuvusi zeltaina. Atdzesē, sagriez palielos taisnstūra gabalos un ēd kā cepumus.

„Princeses kūciņa”

Foto: ČetrasSezonas.lv

Ja gribi klasisku kūku pēc zviedru tradīcijām, tad tev tā noteikti jānokrāso ar zaļo pārtikas krāsu, tikai ar zaļu! Īpaši ja dāvināsi vai cienāsi kādu zviedru, jo tas viņiem ir ļoti svarīgi. Vari taisīt nevis vienu lielu, bet gan individuālas nelielas kūciņas. Tādā gadījumā ar apaļu formiņu izgriez nelielus aplīšus no biskvīta un dari visu to pašu, tikai mazos izmēros, sadalot visas sastāvdaļas aptuveni 8 daļās.

Sastāvdaļas:

  •  500 ml saldā krējuma, putošanai
  • 100 g cukura
  • 300 g brūkleņu ievārījuma
  • 800 g marcipāna ar cukuru, veidošanai
  • zaļā pārtikas krāsa
  • sarkanā pārtikas krāsa

biskvīts:

  • 2 vidējas olas
  • 200 g cukura
  • 200 g miltu

Pagatavošana:

  1. Sakarsē krāsni 190 grādus karstu. Ar cepamo papīru izklāj vienu lielu plāti.
  2. Olas un cukuru saputo līdz stingrām putām. Tad iecilā izsijātus miltus. Izsmērē uz cepampapīra un cep krāsnī 5-7 minūtes. Izņem ārā un noņem no cepamā papīra. Biskvītu labi atdzesē un sagriez vertikāli 2 daļās.
  3. Saputo saldo krējumu stingrās putās.
  4. Uz biskvīta apakšējās daļas smērē brūkleņu ievārījumu un pa virsu liec otru biskvīta kārtu. Virsū un pa malām pārsmērē ar biezu putukrējuma kārtu un nolīdzini putukrējumu ar lāpstiņu vai konditorejas nazi tā, lai kūkai ir „kalniņa" forma.
  5. Marcipāna masas lielākajā daļā iemīci zaļo krāsu. Mazu daļiņu no marcipāna krāso rozā krāsā, no tā veido rozīti.
  6. Zaļo marcipānu izrullē starp divām pārtikas plēvēm vai uz galda, kas pārkaisīts ar pūdercukuru. Pārklāj kūku, nolīdzini, lai marcipāns ir līdz pašai lejai, un nogriez lieko pa malām.  
  7. No atgriezumiem veido tievas desiņas un sapin garu bizi - tik garu, lai varētu aplikt apkārt kūkai. Lieko nogriez ar nazi. Kūkas virspusē pa vidu uzliec rozā rozi. Liec ledusskapī uz 2-3 stundām, lai sasūcas kopā.  

Dižbrūkleņu, ingvera un riekstu mafini

Sastāvdaļas:

  • 225 g miltu
  • 70 g pūdercukura
  • 190 g auzu krējuma*
  • 2 mazas olas
  • 130 ml vīnogu kauliņu eļļas vai citas neitrālas augu eļļas
  • 80 g cukurniedru vai mežrozīšu sīrupa**
  • 1 tējk. kanēļa
  • 1 tējk. cepamā pulvera
  • ¼ tējk. sodas
  • 20 g ingvera sīrupā, smalki sakapāts***
  • 40 g kaltētu dižbrūkleņu (vari izmantot dzērvenes)
  • 50 g grauzdētu lazdu riekstu, rupji sakapāti

Rezultāts:

  • 12 gab.

Sulīgi mafini bez laktozes, izmantojot auzu krējumu. Tumšā krāsa no sīrupa.

Pagatavošana:

  1. Sakarsē krāsni 190 grādus karstu. Mafinu formiņas vai nu ietauko, vai arī izklāj ar papīra formiņām.
  2. Lielākā bļodā sajauc miltus, kanēli, garšvielas, cepamo pulveri un sodu.
  3. Otrā bļodā sajauc olas, eļļu, auzu krējumu un sīrupu, to darot ar dakšiņu tikai tik daudz, lai viss sajaucas kopā.
  4. Šķidrās sastāvdaļas iejauc sausajās sastāvdaļās un samaisi, pēc iespējas mazāk maisot, bet tomēr, lai viss ir vienmērīgi sajaucies. Lai liekas, ka masa ir līdz galam neizmaisīta. Pieliec dižbrūklenes, lazdu riekstus un ingveru. Iemaisi, lai ir visā mīklā.
  5. Sadali vienmērīgi pa formiņām un pannu liec krāsns vidējā nodalījumā augšas un apakšas režīmā. Cep apmēram 20 minūtes.
  6. Izņem ārā un uzreiz karstus ar otiņu pārsmērē plānā kārtā ar sīrupu un izdekorē ar ēdamajām pērlītēm.

Papildinājumi:
* Izstrādājums no auzu piena, pieejams „Rimi" veikalos.
** Cukurniedru sīrups „Goldsaft", pieejams „SKY" veikalos.
*** Ja nav sīrupā, tad vari 5 minūtes karstā ūdenī izmērcēt žāvētu ingveru.

Auzu pārslu un brūkleņu ķīselis ar putukrējumu

Foto: ČetrasSezonas.lv
Auzu pārslas nav domātas tikai putrai vai cepumiem, bet tās var izmantot arī dažādos citos veidos. Patiesībā šajā desertā, ja vien īpaši nepiesaka, auzu pārslas nav jūtamas un kopējā garša ir pārsteidzoša. Vari gatavot arī šķidrāku ķīseli dzeršanai. Tad jāpielej vairāk ūdens.

Sastāvdaļas:

  • 300 g auzu pārslu
  • 200 g cukura
  • 1 l ūdens
  • 100 g saldētu vai svaigu brūkleņu
  • 2 g vaniļas cukura (ar vaniļu) vai 2 vaniļas pākstis
  • 1 kanēļa standziņa
  • ½ tējk. citrona sulas
  • 250 g saldā krējuma, putošanai
  • 40 g grauzdētu auzu pārslu, no buberta auzu pārslām
  • svaiga piparmētra un dažas dzērvenes vai brūklenes dekoram

Pagatavošana:

  1. Auzu pārslas uz diennakti iemērc aukstā ūdenī un atstāj istabas temperatūrā.
  2. Nākamajā dienā nokās caur sietu, ar koka karoti izberžot, lai sietā nepaliek gandrīz neviena biezuma. Auzu pārslu šķidrumu lej katlā (tas būs ķīseļa konsistencē). Pieber 150 gramus cukura, garšvielas, saldētas brūklenes un uzvāri, līdz tas sāk burbuļot, un ļauj pavārīties maisot, kādas 5 minūtes. Atdzesē.
  3. Kad tas vidēji silts, uzputo vieglās putās saldo krējumu ar atlikušajiem 50 g cukura.
  4. Salej ķīseli pa trauciņiem, virsū uzspied putukrējumu, dekorē ar grauzdētām auzu pārslām, ogām, piparmētru.

Omes medus kūka

Recepte: Signe Meirāne.

Svētkos, kad dodamies pie vīra radiem, ome vienmēr cep medus kūku. Kādu dienu, kad viņai pajautāju recepti, viņa man iedeva un teica: „Tev tāpat tik laba kā man nesanāks." Man liekas, ka sanāk gan, bet tikai tīrs izpildījums, jo vecāsmammas mīlestības man nav, un varbūt tieši tās vēl pietrūktu līdz tikpat labi kā viņai.

Sastāvdaļas:

pamatnei:

  • 4 olas
  • 110 g cukura (125 ml)
  • 375 g miltu (625 ml)
  • 1 tējk. sodas
  • 250 ml medus

pildījumam:

  • 750 ml putukrējuma
  • 300-400 g skābena ievārījuma (dzērveņu, brūkleņu, plūmju)

pārslām:

  • 150 g auzu pārslu
  • 40 g sviesta, auksts
  • 60 g baltā cukura

Rezultāts:

1 kūka 25 cm diametrā

Pagatavošana:

  1. Visas mīklas sastāvdaļas sajauc, bļodai uzliec pārtikas plēvi un liec uz 12 h iestāvēties. No sākuma vēsā vietā un tad 2 h siltā, lai kļūst mīksts.
  2. Sakarsē krāsni 190 grādus karstu. Uz aci apmēram sadali mīklu 5 daļās. Nogriez cepamo papīru, uzzīmē uz tā 25 cm lielu apli un tā lielumā uz cepamā papīra izrullē plānu, 5 mm biezu mīklas apli. 
  3. Paņem 2-3 lielas ēdamkarotes mīklas un uzliec uz apļa vidus. Iemērc karoti karstā ūdenī, izņem ārā un ar apakšu smērē mīklu uz visām pusēm, lai ar to pārklājas viss aplis, ļaujot kūkas mīklai izsmērēties arī ārpus robežām (tas, kas būs ārpus šī apļa, tiks nogriezts un kalpos kūkas drupačām). Karotes iemērkšana jāveic vairākas reizes. 
  4. Kad mīkla izsmērēta, liec to krāsns vidū un cep kādas 10 minūtes, līdz biskvīts ir zeltains. Izņem ārā un tikai ar cepamo papīru, bez pannas liec dzesēties uz režģa. Tā atkārto ar 6 apļiem.   
  5. Atdzesē visus mīklas apļus, līdz tie pilnībā atdzisuši. Tad saliec visus vienā kaudzē un aplīdzini maliņas. Vai arī vari uz katra apļa uzlikt apaļu kūkas formas pamatni un apgriezt apkārt. Dari, kā tev ērtāk. 
  6. Gatavo krēmu. Saputo saldu krējumu maigās, bet gana stingrās putās.
  7. Gatavo kūku. Liec traukā pirmo kārtu medus biskvīta. Uzsmērē ievārījumu, uzliec saldu krējumu un atkal liec medus biskvītu, ievārījumu un krējumu. Tā dari, līdz visas kārtas saliktas. Uz pēdējās kārtas smērē tikai saldu krējumu. Arī sānus apsmērē ar saldu krējumu. No visām pusēm kūku apbārsti ar auzu pārslām, lai noklājas viss - sāni un virsma. 
  8. Liec kūku ledusskapī uz vismaz 12 h, bet var arī 24 h. Pasniedz vēsu. 
  9. Pagatavo auzu pārslas. Pannā liec sviestu un ļauj tam izkust. Kad izkusis, liec klāt pārslas un cukuru. Maisot cep uz vidējas liesmas, kamēr pārslas sabrūnē. Izber uz auksta trauka vai pannas un ļauj atdzist.

Gaļas bumbiņas ar biezeni un brūkleņu ievārījumu

„Kottbullar" (no zviedru val. „gaļas bumbiņas") - šajā gadījumā pasniegtas ar tradicionālo kartupeļu biezeni un krējuma mērci. Noteikti pasniedzot pievieno arī brūkleņu ievārījumu.

Sastāvdaļas:

gaļas bumbiņām:

  • 150 g liellopu maltās gaļas
  • 150 g maltās cūkgaļas
  • 1 ola
  • 15 g sinepju
  • 20 g kečupa
  • 10 ml Vusteras mērces
  • 10 ml sojas mērces
  • 1 g čili pulvera
  • 1 g sausa vai svaiga timiāna
  • 2 baltmaizes šķēlītes bez garoziņām
  • 120 g sīpolu, nomizoti
  • 30 g ķiploku, nomizoti
  • 50 ml saldā krējuma
  • 1 g maltu balto piparu
  • 100 ml eļļas
  • sāls

krējuma mērcei:

  • 400 ml saldā krējuma
  • 300 ml liellopu buljona
  • 200 g sīpolu
  • baltie pipari
  • sāls

Pagatavošana:

  1. Sakarsē krāsni 160 grādus karstu. Baltmaizi iemērc saldajā krējumā.
  2. Sīpolus un ķiplokus sagriez ļoti smalki. Sakarsē pannā eļļu un liec tos cepties, līdz tie ir mīksti, bet ne brūni.
  3. Visas gaļas bumbiņu sastāvdaļas samaisi kopā. Veido mazas bumbiņas. Liec uz paplātes un cep krāsnī 5-7 minūtes. Izņem no krāsns, atdzesē.
  4. Pagatavo mērci. Katliņā sakarsē eļļu un apcep sīpolus, kam pievienots nedaudz sāls, līdz tie ir mīksti, bet ne brūni. Pielej buljonu un visu novāri līdz brīdim, kad mērce ir samazinājusies divas reizes. Tad pielej saldo krējumu un vāri, līdz mērce ir krēmīga. Pieliec garšvielas.
  5. Pasniedz. Apcep gaļas bumbiņas uz pannas, sakarsētā eļļā, līdz tās ir siltas, un liec šķīvī. Pārlej ar krējuma mērci, blakus liekot kartupeļu biezeni un brūkleņu ievārījumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!