Būvniecība Liepājas rajona Papes dabas parka teritorijā uz Lietuvas pilsonim Gediminam Citrukam piederošās zemes ir likumīga, secinājis Valsts būvinspekcijas priekšnieks Leonīds Jākobsons.
Kā norādīja Jākobsons, būvniecības uzsākšanai izdota būvatļauja jau 2000.gadā, pirms mainījās teritorijas statuss un likumdošana būvniecības jomā. Tādēļ pašreizējās normatīvo aktu prasības uz topošo objektu attiecināt nevar.

Viņš norādīja, ka objektu bijis paredzēts būvēt trīs kārtās. Pirmā kārta jau uzbūvēta un nodota ekspluatācijā šā gada aprīlī. Nākamo kārtu būvēt sākts tagad, un pret to tagad iebildusi Liepājas reģionālā vides pārvalde.

Jākobsons uzsvēra, ka pirmās kārtas pieņemšanu ekspluatācijā saskaņojusi arī Liepājas reģionālā vides pārvalde. "Pārsteidz, ka iestāde, pirms mēneša skatot dokumentus par pieņemšanu ekspluatācijā, nav pamanījusi, ka saskaņota celtniecība trīs kārtās," sacīja Jākobsons.

Tomēr Valsts būvinspekcijas priekšnieks norādīja, ka pārbaudes gaitā konstatētas nepilnības aktā par būves pirmās kārtas pieņemšanu ekspluatācijā.

Valsts būvinspekcija tādēļ veiks papildu izmeklēšanu Liepājas Būvvaldē, un tad tiks lemts par iespēju aktu anulēt. Citruka īpašumos neesot sakārtotas arī zemes lietas - kadastra numuri u.tml.

Tāpat Valsts Būvinspekcija plāno veikt pārbaudes citos zemesgabalos, kas atrodas Papes dabas parkā.

Liepājas Būvvaldes darbinieku rīcību Valsts būvinspekcija nevarot vērtēt - to varot darīt tikai pašvaldība.

Nidas kāpās - Liepājas rajona Papes dabas parka teritorijā - netālu no vietas, kur joprojām slejas Lietuvas pilsonim Remigijum Jakutim piederošais nelikumīgais nams, top cita jaunbūve.

Liepājas reģionālās vides pārvaldes direktors Leonīds Zeļenskis informēja, ka kāpās vairāku simtu kvadrātmetru platībā izcirstas priedītes un bojāta zemsedze, kā arī ielieti 150 kvadrātmetri pamatu jaunbūvei. Valsts Vides dienesta Papes dabas parka inspektors Sergejs Larins atzina, ka pamati jaunbūvei ielieti nesen - pirms pāris nedēļām, kad šajā vietā vēl neskartas augušas priedes.

Būve top uz Lietuvas pilsonim Gediminam Citrukam piederošā zemesgabala "Vējiņi". Pats lietuvietis dzīvo Viļņā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!