Foto: LETA

Pašvaldībās nepieciešams skaidrāks dalījums starp lēmējvaru un izpildvaru, taču rūpīgi jāizsver ierobežojumu struktūra. Savukārt deputātu skaits varētu būt par trešdaļu mazāks, pauda Jelgavas novada domes priekšsēdētājs Ziedonis Caune (ZZS).

Komentējot vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža (ZRP) ieceres par deputāta un izpildvaras amatpersonas interešu konflikta novēršanu pašvaldībās un par novada vai pilsētas domes apmēriem, Caune aicināja īpaši pievērst uzmanību novadiem, kuros ir pilsētas, lai nebūtu tā, ka domē pārstāvētas vien pilsētas intereses, kas ilgtermiņā var iespaidot novada attīstību.

"Kā pašvaldības vadītājs piekrītu tam, ka būtu nepieciešams skaidrāks dalījums starp lēmējvaru un izpildvaru. Situācijā, kad deputāts ir struktūrvienības vadītājs, var rasties grūtības no vadības viedokļa, kā arī šāda situācija var radīt interešu konfliktus dažu lemjamo jautājumu saistībā," skaidroja Caune.

Taču viņš arī akcentēja, ka, no otras puses, ir jāņem vērā lauku teritoriju realitāte, kur ir ierobežots aktīvistu skaits. "Laukos sabiedriski aktīvie cilvēki strādā pašvaldībā vai tās iestādēs, un vienlaikus tie ir arī politiski aktīvākie ļaudis. Pēc analoģijas var sanākt, ka, piemēram, arī skolu direktori nevarēs būt deputāti," pauda Caune, šauboties par izvēles potenciālu.

"Kopumā varētu piekrist un deputātu skaitu varētu samazināt, teiksim, par kādiem 30 procentiem, tomēr tas atkal rūpīgi jāizvērtē, būtiski saprast, kā tas maina situāciju pašvaldībā," skaidroja Jelgavas novada vadītājs.

"Drīzāk, ja runājam par reformām, vajadzētu padomāt par situāciju novados, kuru sastāvā ir arī pilsētas un kur pēc vēlēšanām domē pamatā pārstāvēti tiek no pilsētas ievēlētie, kamēr no lauku apvidiem maz. Tas savukārt var būtiski atspoguļoties pašvaldības attīstībā ilgtermiņā," iesaka Caune.

Kā ziņots, Sprūdžs sācis strādāt pie jautājuma par interešu konflikta novēršanu, vienlaikus esot gan deputāta, gan pašvaldības darbinieka statusā.

Pašlaik spēkā esošais likums "Par pašvaldībām" paredz amatu savienošanas ierobežojumu tikai attiecībā uz pašvaldības izpilddirektoru un pilsētas/pagasta pārvaldes vadītāju - viņi nedrīkst vienlaicīgi būt arī pašvaldības deputāti, taču ir būtiski nošķirt vairākas lietas, piemēram, atšķirības starp lielām un mazām pašvaldībām.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs sācis strādāt pie jautājuma par deputātu skaita samazināšanu pašvaldībās. Ierosme par to, ka mazāks deputātu skaits nodrošinātu konstruktīvāku un efektīvāku pašvaldību domju/padomju darbu, sākotnēji nākusi no pašiem pašvaldību pārstāvjiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!