Foto: PantherMedia/Scanpix
Ar īpašā tehnikā filmētu video atzīmētas cepumu Selga ēšanas tradīcijas, kas izveidojušās vairāk nekā pusgadsimta garumā - kopš pagājušā gadsimta 50. gadiem. Ar Selga cepumiem Latvijā izaugušas jau vairākas paaudzes un katrai no tām ir savs īpašais stāsts, savi piedzīvojumi un tradīcijas, kā viņu laikos tika baudīti Selgas cepumi, portālu "Delfi" informē idejas autori.

Selga cepumu ēšanas tradīciju video filmēšanā tika izmantotas divas Super 8 kameras, kas unikālas ar to, ka ļauj caur video sajust īpašu retro auru un tiek filmētas uz lentas, nevis digitāli. Atšķirībā no mūsdienu digitālajām kamerām, tā liedz iespēju uzreiz paskatīties, kā uzfilmētais video izskatās uz ekrāna. Lai filmu attīstītu un montētu, tā tika vesta uz Berlīni, jo Latvijā to nav iespējams izdarīt. Selga video filmēšanas laikā tika izmantoti 350 metri filmas un tika apēsti 500 Selga cepumi, stāsta klipa veidotāji.

Mūsdienās Super 8 kameru izmanto reti, taču šī tehnika nav zaudējusi savu īpašo šarmu. Super 8 kameru kopš sešdesmitajiem gadiem bija ļoti iecienīta personālā kamera, ar ko uzņemt dažādus mājas video. Vēl šodien ir saglabājušies daudzi video tieši šādā formātā ar pirmajiem bērnu soļiem, dzimšanas dienas ballītēm un kāzām. Nesen arī popmūzikas superzvaigzne Lana Del Ray savas dziesmas Video Games filmēšanā izmantoja Super 8 kameru.

Ilze Priedīte, AS "Laima" mārketinga direktore: "Veidojot video par Selga cepumu ēšanas tradīcijām, mēs atklājām interesantu sakritību - laiki mainās, bet Selga cepumu ēšanas tradīcijas paliek nemainīgas. Mēs esam uzauguši ar Selga cepumiem, daudziem tie asociējas ar laiku, kad saule spīdēja spožāk un zāle bija zaļāka. Šo sajūtu centāmies iedzīvināt arī Selga cepumu jaunajā video, izmantojot īpašas Super 8 kameras. Manuprāt, mums ir izdevies caur video nodot šo īpašo sajūtu, kas var vienot divus cilvēkus - vienādas cepumu baudīšanas paražas jau pusgadsimta garumā."

Ir četri galvenie cepumu ēdāju tipi, kas no paaudzes paaudzē tiek pārmantoti – visizplatītākā grupa ir cepumu mērcētāji, kas cepumus pirms ēšanas parasti samitrina pienā vai tējā. Organizējot fokusa grupas atklājām, ka šeit liela māka, ir noķert īsto brīdi, kad cepums jāvelk ārā. Dažas sekundes par daudz un cepums neatgriezeniski var palikt krūzē. Otra grupa cepumu smērētāji, kam patīk cepumu papildināt vēl ar kādu garšas niansi, visbiežāk ievārījumu vai sviestu. Cepumu grauzēji, kas Īpaši neuztraucas par ēšanas stilu - galvenais ir cepums un tāpēc uzreiz ķeras pie tā notiesāšanas. Savukārt cepumu lauzēji visbiežāk cepumu rūpīgi sadala mazākos gabalos, izlaužot dažādas cepumu figūras.

Aizkadri no cepumu Selga video tapšanas:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!