Ceturtdien, 27.septembrī plkst.19.30 Baznīcas laukumā pie M.Jansona skulptūras "Gadsimtiem ejot" ar triju seno lukturu aizdegšanas ceremoniju, atzīmējot Starptautisko tūrisma dienu, tiks aizsākta jauna, ilglaicīga tradīcija Cēsu vecpilsētā - seno lukturu iedegšana vakaros, kurā varēs nolūkoties jebkurš garāmgājējs un uz kuru aicinās īpaša skaņdarba atskaņojums. Nākamo reizi lukturu aizdegšana notiks 14.decembrī līdz ar pilsētas egles aizdegšanu Vienības laukumā, informē Vidzemes Vēstures un tūrisma centra Attīstības un komunikācijas nodaļā.
Balstoties uz senām fotogrāfijām, metālmākslinieks Jānis Martinsons izveidojis trīs petrolejas lukturus, kuri ar Cēsu Sv.Jāņa baznīcas lauku draudzes laipnu atbalstu ir uzstādīti Baznīcas laukumā, un noteiktā laikā, mūzikai skanot, tos iedegs senā tērpā tērpies lukturu dedzinātājs.

Galvenais rezultāts būs paliekoša tradīcija, kas raksturīga Cēsīm. Tradīcija, kas vairos piederības sajūtu Cēsīm un radīs lepnumu par savu pilsētu. Turklāt šāda tradīcija būs unikāla ne tikai Latvijā, jo arī Baltijas valstīs vismaz pagaidām šāda pieredze, saistīta ar reāli funkcionējošu petrolejas lukturu publisku iedegšanu, vēl nav apgūta.

Šī iecere realizēta ar Cēsu pilsētas dome rīkotā projektu konkursa "Idejas īstenojas" un Renāra Sproģa finansiālu atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!