Foto: Publicitātes foto
Šā gada pēdējā Cēsu novada domes sēdē plašāka diskusija izvērtās par Ziemeļvidzemes atkritumu apsaimniekošanas organizācijas ( ZAAO) piedāvāto pakalpojumu tarifu Cēsu novadā 2012.gadam, un gala rezultātā domnieki ar vienas balss pārsvaru ZAAO piedāvāto tarifu 8,20 lati par kubikmetru noraidīja, informē dome.

ZAAO pārstāvji informēja deputātus, ka Sabiedrisko pakalpojumu regulators ir apstiprinājis atkritumu apglabāšanas tarifu poligonā "Daibe" 19,83 lati par tonnu un ir paaugstināts arī dabas resursu nodoklis, kas 2012.gadā būs 7 lati par tonnu. Līdz ar to, lai uzņēmums varētu arī turpmāk kvalitatīvi pildīt savas funkcijas, atkritumu apsaimniekošanas tarifs Cēsu novadā nosakāms 8,20 lati par kubikmetru. ZAAO pārstāvji uzsvēra, ka tarifa paaugstinājums saistīts tikai ar dabas resursu nodokļa un atkritumu noglabāšanas izmaksu paaugstināšanos. Atkritumu savākšanas un izvešanas maksa nav paaugstināta jau vairākus gadus, kaut arī ievērojami paaugstinājušās degvielas cenas.

Cēsu novada pašvaldība 2009.gadā noslēdza līgumu ar ZAAO uz trim gadiem. Līgumā teikts, ka atkritumu apsaimniekošanas tarifs ir 6,71 lati par kubikmetru. Jau 2010.gadā ZAAO pārstāvji piedāvāja atkritumu apsaimniekošanas tarifu Cēsu novadā noteikt 7,95 lati par kubikmetru, taču deputāti šo paaugstinājumu noraidīja.

Deputāts Māris Niklass atzina, ka atkritumu apsaimniekošanas tarifa paaugstinājums ir objektīvs un tas ir jāapstiprina. Savukārt novada pašvaldības izpilddirektors Andris Mihaļovs atgādināja, ka pašvaldībai ir noslēgts līgums ar ZAAO, kas nosaka, ka atkritumu apsaimniekošanas tarifs Cēsu novadā ir 6,71 lati par kubikmetru. Līgums joprojām ir spēkā un prasība paaugstināt tarifu nav pamatota. Arī deputāti Mārtiņš Malcenieks, Artis Rasmanis un Ojārs Bicāns atzina, ka uzņēmējam, slēdzot līgumu, ir jāapzinās riski un sadārdzinājumu jācenšas kompensēt, saimniekojot efektīvāk, nevis paaugstinot tarifu iedzīvotājiem.

Domes sēdē piedalījās arī atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma " L&T" pārstāvis, kas piedāvāja nodrošināt atkritumu apsaimniekošanu Cēsu novadā par tarifu 5,90 lati par kubikmetru. Viņš arī aicināja deputātus izvēlēties pakalpojuma sniedzēju konkursa kārtībā. Pašvaldībās, kurās tiek rīkoti konkursi atkritumu apsaimniekošanas cena ir ievērojami zemāka.

Pēc domes sēdes ZAAO attīstības daļas vadītājas vietniece Laura Jegorova norādījusi, ka Cēsu novada domei apstiprināšanai iesniegtā sadzīves atkritumu apsaimniekošanas tarifa izmaiņu plāna pamatā bija tikai sadzīves atkritumu apglabāšanas maksas un dabas resursu nodokļa pieaugums. Abas šīs tarifa komponentes - atkritumu apglabāšanas maksa, ko veido Sabiedrisko pakalpojumu regulatora apstiprināts sadzīves atkritumu apglabāšanas tarifs un dabas resursu nodoklis, ikvienam atkritumu savācējam, tai skaitā arī ZAAO, ievedot atkritumus poligonā "Daibe", tiek piemērotas vienādi. Tie ieņēmumi, ko ZAAO gūst no atkritumu pieņemšanas poligonā "Daibe", netiek novirzīti citu pakalpojumu izmaksu segšanai. Tādejādi, Cēsu novada domes deputātu ieteiktie iekšējo resursu meklējumi var tikt veikti tikai uz atkritumu savākšanas pakalpojumu daudzveidības un kvalitātes rēķina, uzsvēra Jegorova.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!