Foto: DELFI
Cēsu novada domes ārkārtas sēdē, kurā galvenais jautājums bija par SIA "Cēsu klīnika" turpmāko darbību, Cēsu un apkārtējo novadu vadība parakstīja Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (V) un veselības ministram Jurim Bārzdiņam (Liepājas partija/ZZS) adresētu vēstuli, kas viņiem tiks nodota piektdien, 12.augustā, kad viņi viesosies Cēsīs.

Kā pastāstīja Cēsu novada domes sabiedrisko attiecību speciālists Andris Vanadziņš, domes sēdē piedalījās gan apkārtējo novadu vadība, bijušā Cēsu rajona novadu priekšsēdētāji, gan Cēsu klīnikas vadība un mediķi.

Sēdes laikā SIA "Cēsu klīnika" valdes priekšsēdētājs Guntars Kniksts klātesošos iepazīstināja ar esošo situāciju - pašreiz valsts plānotais slimnieku skaits ir gandrīz divas reizes mazāks nekā pagājušajā gadā. Turklāt lokālajām slimnīcām ir samazināts finansējums par vienu pacientu - ja iepriekš tas bija 171 lats, tad tagad ir 150 lati. Cēsu klīnika jau tagad strādā ar pārstrādi un, lai izbēgtu no zaudējumiem gada beigās, drīz nāksies pārtraukt neatliekamās palīdzības sniegšanu.

Kniksts uzsvēris, ka nevar plānot neatliekamo medicīnisko palīdzību. Cēsu novada domes priekšsēdētājs Gints Šķenders (TP) sacījis, ka, viņaprāt, tā ir īpaša politika, kas tiek realizēta pret lokālajām slimnīcām. Slimnīcām nav iespējas konkurēt, netiek piešķirti līdzekļi. Valsts ietaupījums no paredzētā samazinājuma lokālajām slimnīcām būtu vien 1 800 000 latu. Tādēļ tas esot nevis ekonomisks, bet politisks aprēķins.

Līgatnes novada domes priekšsēdētājs Ainārs Šteins (JL) klātesošajiem rosinājis nepieņemt lēmumu par līguma ar Veselības norēķinu centru parakstīšanu vai neparakstīšanu, bet turpināt sarunas.

Sēdes noslēgumā klātesošie parakstīja Ministru prezidentam Dombrovskim un veselības ministram Bārzdiņam adresētu vēstuli, kurā prasa pārskatīt Cēsu klīnikai paredzēto finansējumu.

SIA "Cēsu klīnika" valdes priekšsēdētājs Kniksts vēl norādīja, ka cīņa pašlaik notiek pret sistēmu, ar kādu jāsaskaras medicīnas darbiniekiem. Arī pagājušajā gadā finansējums tika samazināts, tika sacelts troksnis un nauda atradās. Tas atkārtojas gadu no gada, un nevis slimnīca neplāno un nedomā, bet valsts budžeta sagatavošanas līmenī sistēma esot aplama.

Jau ziņots, ka Cēsu novada domes priekšsēdētājs Šķenders (TP) saņēmis SIA "Cēsu klīnika" valdes priekšsēdētāja Kniksta vēstuli, kurā sniegta informācija par būtisku valsts finansējuma samazināšanu neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanai Cēsu slimnīcā, kas šogad apdraud iespēju nodrošināt pilnvērtīgu pacientu veselības aprūpi.

Veselības ministrijas Veselības norēķinu centrs veicis grozījumus pagājušā gada februārī parakstītajā līgumā un, plānojot minimālo ambulatoro pacientu skaitu, noteicis, ka Cēsu klīnikā 2011.gadā valsts apmaksāto pacientu skaits ir 3784. Taču 2010.gadā Cēsu klīnikā sniegta palīdzība 6216 pacientiem, un nav paredzams, ka slimnieku skaits šogad samazināsies gandrīz uz pusi, jo šogad līdz 1.jūlijam jau ir sniegta palīdzība 3392 pacientiem. Tāpat 25% finansējums otrajā pusgadā tiek samazināts arī uzņemšanas nodaļai.

Vēstulē arī norādīts uz nevienlīdzīgu finansējuma sadali starp lokālajām un reģionālajām slimnīcām. Cēsu klīnikā jau ir maksimāli samazināti stacionāra izdevumi, lai nodrošinātu neatliekamās palīdzības sniegšanu iedzīvotājiem. Tomēr šāda reālajai situācijai neadekvāta Veselības ministrijas finanšu politika spiež Cēsu un citas lokālās slimnīcas ievērojami samazināt neatliekamās medicīniskās palīdzības apjomu.

Vēl pavasarī Veselības ministrijas speciālisti, izvērtējot valsts lokālās slimnīcas, ļoti atzinīgi novērtēja Cēsu klīnikas darbu un veselības aprūpes kvalitāti. Lēmums krasi samazināt finansējumu ir negaidīts un arī nepamatots.

Pašvaldībā uzskata, ka šāds lēmums krasi samazina bijušā Cēsu un arī kaimiņu rajonu iedzīvotāju iespējas saņemt ātru un kvalitatīvu neatliekamo medicīnisko palīdzību.

Piektdien, 12.augustā, Cēsīs notiks pirmā mediķu protesta akcija pret neatliekamās palīdzības finansējuma samazinājumu. Akcija ieplānota plkst.17 pie laikraksta "Druva" redakcijas Gaujas ielā, kad tajā ieradīsies Ministru prezidents, kurš piektdien darba vizītē apmeklēs Cēsis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!