Cukīni un kartupeļu sacepums  (18)

Delfi

Foto: ČetrasSezonas.lv
Šajā receptē vislabāk izmanto mazos cukīni. Ja tādu nav, tad, izmantojot lielos, tiem izņem sēklas un atstāj tikai cieto daļu. Jo lielāks cukīni, jo vairāk tas atsulosies un sacepums nesanāks tik stingrs. Ja tev nav pieejams Parmas siers, izmanto Čedaras vai kādu citu, kas garšā ir pikantāks. Iesaku pagatavot vairāk, lai paliek nākamajai dienai, un, kad sildīsi dienu vēlāk, to dari folijā un beigās pārber vēl ar sieru.

Sastāvdaļas:  

  • 500 g cukīni, ļoti plāni sagriezti
  • 3 ķiploka daivas
  • 500 g kartupeļu, nomizoti un ļoti plāni sagriezti
  • 450 ml piena
  • 250 ml salda krējuma
  • 2 lielas olas, viegli sakultas
  • ¼ tējk. muskatrieksta
  • ¼ tējk. balto piparu
  • 50 g Parmas siera, smalki sarīvēts
  • jūras sāls pēc garšas
  • melnie pipari

Pagatavošana:

  1. Sakarsē krāsni 190 grādus karstu.
  2. Katliņā liec sagrieztos kartupeļus, pievieno divas plānās šķēlītēs sagrieztas ķiploka daivas un tad lej klāt pienu. Uzvāri, nogriez mazu uguni un vāri 20 minūtes, ik pa laikam viegli apmaisot, lai nesalauztu kartupeļus.
  3. Ar sviestu ietauko cepamformu. Pārgriez uz pusēm vienu ķiploka daivu un ar to ierīvē formu, kas ietaukota ar sviestu.
  4. Kad kartupeļi gatavi, ar karoti, kam ir caurumi, (putojamo karoti) liec traukā trešdaļu kartupeļu (šķidrumu atstājot katlā), pārklāj ar daļu cukīni, pārber ar nedaudz sāls, abiem pipariem un muskatriekstu un uzber trešdaļu siera. Pa virsu atkal kārto trešdaļu kartupeļu, pārliec ar cukīni, pārber garšvielas un sieru. To atkārto vēl vienu reizi, tikai neuzber vēl sieru.
  5. Šķidrumu, kas palicis katlā, viegli sakul ar saldu krējumu un olām. Pārlej kārtotajiem dārzeņiem. Ja liekas, ka vēl pietrūkst šķidruma, pielej pavisam nedaudz piena vai salda krējuma, bet neaizraujies, jo tad var sanākt par šķidru. Pārber ar sieru.
  6. Ja traukam ir vāks, uzliec to; ja nav, tad trauku pārklāj ar foliju. Liec krāsnī cepties tuvāk apakšējam nodalījumam 1 h un 10 minūtes.
  7. Noņem vāku un ļauj apcepties vēl 10 minūtes. Pasniedz ar zaļajiem salātiem, kas sajaukti ar olīveļļu, citrona sulu un pipariem.

Vēl citas receptes gardiem un izmēģināšanas vērtiem ēdieniem, kā arī padomi un gardēžu ceļojumu apraksti - portālā ČetrasSezonas.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!