Saruna ar Cūkmenu, viscūcīgāko no visiem meniem.
Cūkmena Intervētājs:
Vēl nesen tevi varēja redzēt TV sižetos kopā ar Kalvīti tīrām mežu. Ko pašreiz dara Cūkmens?

Cūkmens: Latvijas mežos notiek tāda cūkošanās, ka esmu mazliet piekusis. Tikko noslēdzās kampaņas “Nemēslo mežā” pirmā sezona.– talkas, tikšanās ar 7000 skolēniem dažādās Latvijas skolās, cūcīgāko vietiņu fotogrāfiju konkurss, “ātrās reaģēšanas mežu sakopšanas vienība”, plastmasas maisiņu savākšana… šis bija varens skrējiens.

Vai cilvēku attieksme mainās kopš kampaņas “Nemēslo mežā” uzsākšanas?

Tur jau tā lieta - lai mainītu kaut sekundes ilgu ieradumu mežā nomest papīru, var paiet gadi. No otras puses, piemēram, bērniem ļoti ātri pielec tā cūkošanās problēma. Viņi uzreiz arī izfantazē, ko pa to naudu, ko Latvijas valsts meži katru gadu iztērē mežu sakopšanai, varētu uztaisīt – dabas takas, šūpoles, visādas piparkūku mājiņas un tml.

Kāpēc cilvēkam ir tāda vēlme atstāt aiz sevis kaut ko mežā?

Cilvēks – cūka piemēslo mežu nedomājot. Nomet papīru, nomet čipsu paku, ļauj vējam aizpūst maisiņu un mežezera krastā sasit pudeli, aizmirstot, ka rītdien pats var sagriezties uz pudeles lauskas vai suns uz konservkārbas sakropļot kāju.

Kādi ir Cūkmena cienīgākie atkritumi, ko nācies atrast mūsu mežos?

Pikniku atkritumi ir tikai viena no problēmām. Ir cilvēki, kas arī savus lielgabarīta mēslus – vecas mēbeles, ledusskapjus vai būvgružus iekrāmē auto un tā vietā, lai aizvestu uz izgāztuvi tos izgāž tuvējā mežā. Nu vai tad šādu cilvēku nav jāsauc par cūku? Trekns, bezkaunīgs, suķīgāks par suķīgu, rozā cūka. Viņš izgāž mēslus un aizbrauc, bet šie mēsli, īpaši būvgruži ir kā zaļā gaisma mēslošanai arī citiem. Jo tāda ir cilvēka daba – ja redz izgāztus būvgružus, liekas normāli piemest klāt kaut ko vēl.

Sirreāla ainiņa reiz pavērusies kādai Latvijas Valsts meži inspektorei Aizkraukles mežā - tur koku ielekumā pamests rēgojies trolejbuss!

Varbūt vienkārši meži, tā sakot, jāslēdz ciet?

Cūkošanās pilnīgi nopietni var novest pie tā, ka ja mēslošanas pieauguma tendence saglabāsies (pagājušā gadā 20 tūkst. šogad 80 tūkst. LVL), pēc pieciem gadiem LVM vairs nevarēs atļauties.

Es iesaku taisīt cūkmenu apmetnes tiem iedzīvotājiem, kuriem nevajag tādu brīvību – pastaigāties pa mežu, kuru kāds apsaimnieko, uzrauga, ierīko atpūtas vietas, solus, galdus, ugunskuru vietas, peldvietas, atkritumu kastes. Uz cūkmenu apmetnēm tad varētu braukt arī, ciemiņi, piemēram, no Skandināvijas vai Itālijas - tur valsts mežiem apkārt ir žogi. Tajos ieiet, ogot, lasīt sēnes, brīvi atpūsties, pastaigāties vai rīkot pikniku, kur ienāk prātā, nemaz nedrīkst. Arī telti drīkst celt tikai kempingos un par samaksu. Cūkmeniem tur īsta suņa dzīve!

Bezdarbs tev laikam tuvākajā laikā nedraud?

Cūcības Latvijas mežos turpinās, tāpēc pavasarī noteikti atgriezīšos. Un ko var zināt – varbūt ar laiku es, CŪKMENS tomēr beidzot tikšu pie Saeimas caurlaides. Kaut vai tāpēc, ka būšu palicis vienīgais, kas ar prieku atcerēsies laikus, kad sēņu vietā mežā auga ledusskapji!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!