Foto: DELFI Aculiecinieks

Valsts darba inspekcija (VDI) plāno nākamā gada sākumā noslēgt nelaimes gadījuma izmeklēšanu lielveikala "Maxima" lietā, kad 21.novembrī sabruka veikala jumts Zolitūdē un gāja bojā pieci, bet cieta vēl divi uzņēmuma darbinieki, pavēstīja inspekcijas pārstāvis Aivis Vincevs.

"Nelaimes gadījuma aktu plānojam sastādīt gada sākumā, jo nelaimes gadījumu izmeklēšana ir atšķirīga nekā administratīvā pārkāpuma lietvedība," sacīja dienesta pārstāvis Aivis Vincevs.

Nelaimes gadījuma izmeklēšana parādīs cēloni, kāpēc darbiniekam iestājusies trauma vai nāve. Pēc traģēdijas uzreiz tika ierosināta arī administratīvā pārkāpuma lietvedība par iespējamiem darba aizsardzības pārkāpumiem. VDI pārbauda, kā darbinieks ir rīkojies konkrētajā situācijā, tajā skaitot, skanot signalizācijai, un kāda ir bijusi apmācība darba aizsardzības jautājumos.

"Ir veikts ļoti daudz izmeklēšanas darbību - runāts ar darbiniekiem, ar citiem lieciniekiem, kas tajā mirklī atradās veikalā, lai saprastu, kāda bija darbinieku rīcība konkrētajā situācijā, ir iegūti dokumentāli materiāli jau nākamajā dienā pēc negadījuma," stāstīja Vincevs. Tostarp materiāli iegūti no "Maxima" veikaliem visā Latvijā, lai saprastu, kādas ir instruktāžas, kas tajās ir noteikts, kā rīkoties trauksmes gadījumā.

Iebrūkot veikala "Maxima" jumta konstrukcijai, kopumā Zolitūdes veikalā bojā gāja 54 cilvēki, bet vairāku desmiti guva ievainojumus.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!