Daugavpilī ierosināta krimināllieta par datu noplūdi no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) fizisko un juridisko personu datu bāzes. Informāciju, iespējams, nelikumīgi ieguvusi un izmantojusi bijusī VID darbiniece, Daugavpils domes revīzijas komisijas priekšsēdētāja vietniece Aļona Dubica (Latgales tauta), informē vietējais laikraksts "Dinaburg Vesti".

Dubica bijusi VID nodokļu inspektore, taču 8.februārī amatu pēc pašas vēlēšanās atstājusi. Laikraksts ziņo, ka neilgi pirms aiziešanas viņa turēta aizdomās par VID datu zādzību.

Laikraksts norāda, ka pēdējā laikā Daugavpils medijos bieži parādījusies konfidenciāla VID informācija, kas vērsta pret Daugavpils pašvaldību un atsevišķām amatpersonām, kuras kritizējušas domes vicemēra, "Latgales tautas" līdera Grigorija Ņemcova darbību.

VID Latgales nodokļu un muitas administrācijas vadītāja Ingrīda Geriņa laikrakstam norādījusi, ka VID Finanšu policija pašlaik izmeklē konfidenciālu datu noplūdi no VID datu bāzēm. Plašāku informāciju izmeklēšanas interesēs viņa nesniedz.

Laikraksts neprecizē, vai šī izmeklēšana tiek veikta par konkrēto datu noplūdi Daugavpilī, vai arī par vairāk kā septiņu miljonu dokumentu aizplūšanu no VID elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS), par kuru ziņas izskanēja piektdien.

Jau vēstīts, ka pagājušās nedēļas beigās atklātībā nāca ziņas, ka "cauruma" dēļ VID EDS kāda vēl nenoskaidrota cilvēku grupa, kas sevi dēvē par Ceturtās atmodas tautas armiju, ieguva vairāk nekā septiņus miljonus dokumentu datu no VID sistēmas. Šī informācija aptver ziņas par atalgojumu valsts un privātajās institūcijās, kā arī biznesa komercinformāciju.

Par notikušo VID vērsies Valsts policijā 6.februārī, un pašlaik ir uzsākts kriminālprocess. Plašākas ziņas par izmeklēšanu netiek sniegtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!