Foto: DELFI

Daugavpils reģionālā vides pārvalde Lielā Stropu ezera aizsargjoslā atklājusi bīstamos atkritumus ‒ vairākas lielas tvertnes ar mazuta un ūdens sajaukumu, pastāstīja Valsts vides vides dienestā.

Divas tvertnes ir 25 kubikmetrus lielas katra, bet viena – 60 kubikmetrus liela. Ņemot vērā, ka mucas ir stipri sarūsējušas un tajās ieplūst lietus ūdeņi, pastāv tieši kaitējuma draudi apkārtējai videi un pietiekami liela varbūtība, ka ar ūdeni sajauktie mazuta atlikumi var nonākt augsnē.

Mucas atrodas bijušās katlumājas teritorijā, ko savulaik apsaimniekoja SIA "Naujenes pakalpojumu serviss".

Daugavpils reģionālā vides pārvalde uzdevusi atbildīgajām personām izstrādāt pasākumu plānu, lai metāla tvertnes atbrīvotu no naftas produktu atkritumiem un novērstu iespējamo kaitējumu videi. Daugavpils reģionālā vides pārvalde uzrauga situāciju objektā.

Savukārt Krāslavas novadā, Ūdrīšu pagastā, Daugavpils reģionālā vides pārvalde aptuveni 50 metru no SIA "Latgales nafta" naftas bāzes teritorijas mežā konstatēja apmēram 50 reiz 15 metru platu joslu ar mazuta piesārņojumu. Piesārņotās grunts slāņa dziļumu pārbaudes gaitā nebija iespējams noteikt. Piesārņojuma joslā atsevišķi augošie koki piesārņojuma ietekmē ir nokaltuši.

Teritorija atrodas aizsargājamo ainavu apvidū "Augšdaugava", tomēr piesārņojums ir pārāk mazs, lai negatīvi ietekmētu aizsargājamo teritoriju.

Mazuta noplūde, visticamāk, notikusi pirms vairākiem gadiem naftas bāzes darbības dēļ. Naftas bāze darbojās no 1954. līdz 2005.gadam. Patlaban lietus laikā mazuta izspiešanās iespējamie cēloņi ir relatīvi augsts grunts ūdeņu līmenis.

Daugavpils reģionālā vides pārvalde uzdevusi SIA "Latgales nafta" un zemes īpašniekam, kura zemē tika konstatēts piesārņojums, sniegt rakstveida paskaidrojumu par konstatēto situāciju. Atbildīgās personas un Krāslavas novada pašvaldības pārstāvji aicināti uz tikšanos, lai vienotos par sanācijas pasākumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!