Foto: DELFI
Ceturtdien līdz plkst.15 Daugavpilī parakstu vākšanas protesta akcijā pret valdības īstenoto sociālo politiku bija parakstījušies vairāk nekā 2000 cilvēku, informēja Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) Daugavpils Konsultatīvais centrs.

Ar saviem parakstiem cilvēki apliecinājuši, ka pieprasa pārstrādāt 2009.gada budžeta grozījumus, samazinot valsts izdevumus, neaiztiekot sociālo sfēru un strādājošo darba algas; atjaunot tautsaimniecību, atbalstot uzņēmējus un vienojoties ar bankām par jaunu kredītu izsniegšanu; sarunās ar Eiropas Komisiju vienoties par līdzfinansējuma atcelšanu ES struktūrfondu ietvaros realizējamiem projektiem.

Protestētāji pieprasījuši arī sociālo partneru dalību valsts budžeta 2010.gadam izstrādē, strukturālo reformu veikšanu valsts institūcijās, samazinot to skaitu un nosakot minimālo darbinieku skaitu; samazināt valsts pārvaldes un pašvaldību iestāžu saimnieciskos izdevumus, kā arī nodrošināt iedzīvotājiem nākamajā apkures sezonā pamatpakalpojumus - siltumapgādi, gāzes, elektrības un ūdens piegādi, kanalizācijas pakalpojumus un atkritumu izvešanu, garantējot tarifu nepaaugstināšanos.

Kopumā LBAS ceturtdien rīkotās manifestācijas „Par manu un tavu Latviju” gaitā Daugavpils Konsultatīvā centra rīkotajā protesta akcijā - parakstu vākšanā izvirzītas divpadsmit prasības.

Liela daļa protesta akcijas dalībnieku, ieradušies parakstu vākšanas vietā, atklāti pauda savu neapmierinātību ar radušos ekonomisko situāciju, kritizēja valdību un Saeimu par to, ka tās pieļāvušas šādas situācijas izveidošanos. Kāda no protesta akcijas dalībniecēm parakstu vākšanas vietā pat bija ieradusies ar plakātu „Doloj vorov” („Nost ar zagļiem”) un pašas veiktajiem aprēķiniem par atsevišķu valsts amatpersonu ienākumiem, kas lēšami vairākos desmitos tūkstošu latu.

Parakstu vācēji, daloties pārdomās par cilvēku noskaņojumu, neizslēdza iespēju - gadījumā, ja protesta akcija tiktu organizēta kā pikets vai mītiņš, pilsētā sāktos nekārtības.

Parakstu vākšanas akcija Latviešu kultūras centrā turpināsies līdz plkst.18. Savāktos parakstus plānots nosūtīt Latvijas Brīvo arodbiedrību savienībai, kura lems par to tālāku iesniegšanu valdībā.

Jau ziņots, ka ceturtdien, kad paredzēta pēdējā Saeimas sēde pirms gaidāmajām brīvdienām, plkst.12 arodbiedrības visus Latvijas iedzīvotājus aicināja uz manifestāciju „Par manu un tavu Latviju” Rīgā, Esplanādē, kā arī četrās citās Latvijas pilsētās - Liepājā, Jelgavā, Daugavpilī un Valmierā.

Jelgavā arodbiedrību manifestācijas atbalsta masu sapulce notika Hercoga Jēkaba laukumā, bet Liepājā iedzīvotāju manifestācija bija plānota Čakstes laukumā.

Valmierā vidzemnieki Sv.Sīmaņa baznīcā plkst.12 apvienojās kopīgā aizlūgumā, uz kuru tika gaidīti arī citu rajonu pārstāvji. Valmierā ieradās arī pārstāvji no Madonas rajona.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!