Daugavpils reģiona iedzīvotāji ir nopietni satraukušies par to, kā jaunas atomelektrostacijas (AES) būvniecība Lietuvā varētu ietekmēt apkārtējo vidi un cilvēkus, - par to liecināja trešdien Daugavpils rajona padomes telpās notikušajā būvniecības ietekmes uz vidi novērtējuma ziņojuma sabiedriskajā apspriešanā izskanējušie jautājumi.

Sabiedriskās apspriedes dalībnieki interesējās par to, kādās Eiropas Savienības valstīs darbojas AES, kas būtu līdzīgas iecerētajai, kur plānots uzglabāt radioaktīvos atkritumus, kas rodas AES darbības laikā, cik lielā mērā AES būs aizsargāta pret seismisko aktivitāti, vai Drūkštu ezerā iespējams atjaunot tādu vidi, kāda tā bijusi līdz Ignalinas AES darbības sākšanai, kā rīkoties pašvaldībām, kuru iedzīvotāju ikdienu jaunās spēkstacijas uzbūvēšana ietekmēs negatīvi, kā arī uzdeva daudz citu jautājumu.

Ietekmes uz vidi novērtējumu izstrādātāja Somijas uzņēmuma "Poyry Erergy Oy" un Lietuvas Enerģētikas institūta konsorcija pārstāvis Mika Pohjonens paskaidroja, ka līdzīgas AES patlaban tiekot celtas Francijā, Somijā, kā arī vairākās citās pasaules valstīs.

Radioaktīvos atkritumus sākotnēji, tuvākos gadu desmitus, plānots glabāt spēkstacijas teritorijā. Līdzīgā veidā radioaktīvie atkritumi tiekot uzglabāti AES arī citās valstīs. Šajā laikā Lietuvai pašai būs jāizvēlas, kā labāk uzglabāt spēkstacijas darbības laikā radušos radioaktīvos atkritumus.

Attiecībā uz AES drošību pret zemes garozas kustībām Pohjonens uzsvēra, ka pie šī jautājuma nopietni būšot jāpastrādā, spēkstaciju projektējot un būvējot. Kā piemēru tam, ka AES var veiksmīgi darboties arī seismiski aktīvos reģionos, Pohjonens minēja Japānu.

Sākotnējās vides atjaunošana Drūkštu ezerā gan neesot iespējama, jo ūdenskrātuvē notikušie eitrofikācijas procesi bijuši neatgriezeniski. Ūdenī ieplūdušais lielais organisko vielu daudzums izraisījis barības vielu koncentrācijas un nogulšņu pieaugumu ūdenī. Lai nepalielinātu organisko vielu koncentrāciju ūdenī, projektējot spēkstaciju, nepieciešams paredzēt un uzstādīt papildu filtrus.

Pašvaldībām, kuras uzskata, ka AES uzbūvēšana var negatīvi ietekmēt to iedzīvotāju ikdienu, ir iespēja sagatavot un iesniegt izskatīšanai savus iebildumus un priekšlikumus.

Jaunās AES Lietuvā būvniecības ietekmes uz vidi novērtējuma ziņojuma sabiedriskā apspriešana Rīgā, Vides ministrijas zālē, notiks ceturtdien plkst.16.
Rakstiski komentāri, ierosinājumi un priekšlikumi par sagatavoto ziņojumu iesniedzami Vides pārraudzības valsts birojā, Rīgā, līdz svētdienai. Iesniegtie priekšlikumi tiks apkopoti un iesniegti Lietuvas Vides ministrijai un projekta ierosinātājam "Lietuvos Energija".

Ar sagatavotajiem ietekmes uz vidi novērtējuma ziņojuma kopsavilkuma materiāliem latviešu valodā interesenti var iepazīties Daugavpils rajona padomē un Vides pārraudzības valsts birojā. Ziņojuma teksts angļu un krievu valodā, kā arī tā kopsavilkums latviešu valodā ir pieejams arī internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!