Foto: F64
Uzņēmums "Daugavpils siltumtīkli" nevarēs atsaukties ekonomikas ministra Arta Kampara (V) trešdien izteiktajam aicinājumam gaidāmajā apkures sezonā no savas peļņas atbalstīt trūcīgos iedzīvotājus, jo uzņēmums šādu "greznību" nevarot atļauties, ziņo portāls "Graņi.lv".

Uzņēmuma vadītājs Māris Laudiņš skaidrojis, ka uzņēmumiem "Rīgas Siltums" un "Liepājas Enerģija", kuri paziņojuši par atbalstu kampara iecerei, ir mazāk problēmu ar parādniekiem, jo tie īsteno stingru politiku: apkures sezonas sākumā mēdz nepieslēgt veselus rajonus parādnieku siltumapgādei vai atslēdz tos no siltumtīkliem pirms sezonas beigām. Turklāt siltuma tarifi Rīgā un Liepājā esot krietni augstāki nekā Daugavpilī.

Turklāt "Daugavpils siltumtīkliem" trūkstot apgrozāmo līdzekļu, lai gan būtu jau jāsāk gatavoties apkures sezonai un jāmodernizē siltuma trases un aprīkojums. Viens no līdzekļu trūkuma iemesliem ir tieši iedzīvotāju parādi – šā gada maijā daugavpilieši par siltumu bija parādā 2 826 728 latu, bet līdz šim tas sarucis līdz 2,6 miljoniem latu, stāstījis Laudiņš.

Tāpat papildus zaudējumus "Daugavpils Siltumtīkliem" rada dabasgāzes akcīzes nodokļa paaugstināšana no šā gada 1.jūlija. Uzņēmuma vadītājs skaidro, ka galvapilsētas ierēdņi jauno tarifu aprēķinu metodiku atsūtījuši pēdējā brīdī – 30.jūnijā, un uzņēmuma speciālisti nav paspējuši sagatavot un iesniegt sabiedrisko pakalpojumu regulatoram jauno tarifu pieprasījumu. Līdz ar to jaunie tarifi varēs stāties spēkā vien līdz ar apkures sezonas sākumu, bet paaugstinātā akcīze uzņēmumam jāmaksā jau tagad, stāstījis Laudiņš.

Tomēr uzņēmums jau divus gadus strādā stabili, lai gan pirms tam cietis ievērojamus zaudējumus, norādījis Laudiņš.

Par ministra iniciatīvu "Daugavpils Siltumtīklu" vadītājs izteicies: "Valsts visu laiku cenšas rūpes par grūtdieņiem pārlikt uz pašvaldību pleciem."

Jau ziņots, ka Ekonomikas ministrija (EM) arī šogad aicinās Latvijas siltumapgādes uzņēmumus novirzīt daļu peļņas mazturīgo atbalstam. Pērn šādu sistēmu izmantoja "Rīgas siltums" (RS), kam šajā gadā pievienosies arī Liepājas siltumapgādes uzņēmums "Liepājas enerģija". Uzrunāti arī visi pārējie pašvaldību siltumapgādes uzņēmumi. Attiecīgi priekšlikumi mazturīgo atbalstam nosūtīti Finanšu ministrijai, trešdien intervijā LNT raidījumam "900 sekundes sacīja Kampars.

Ministrs atzina, ka parādi krājušies cilvēku zemās maksātspējas dēļ, taču situācija šajā ziņā uzlabojas līdz ar ekonomikas stabilizēšanos. Kampara ieskatā cilvēku maksātspēja vairs īpaši nemazināsies.

"Delfi" jau vēstīja, ka iedzīvotāju parādi par siltumenerģiju pārsnieguši 40 miljonus latu. Latvijas Pašvaldību savienība un Latvijas Siltumapgādes uzņēmumu asociācija nesen vēstulē vairākām ministrijām un Saeimas komisijām aicināja steidzami risināt sagaidāmās problēmas siltumapgādē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!