Saslimstība ar vīrusu meningītu Daugavpils un Krāslavas rajonos šobrīd vērtējama kā stabila, atzīst Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) epidemiologi. Pārējā Latgales reģionā (Rēzeknes, Ludzas un Preiļu rajonos) saslimšanas gadījumi nav konstatēti.
SVA speciālisti veikuši peldūdens paraugu laboratorisko izmeklēšanu, lai pārliecinātos, vai vīruss nav sastopams iecienītākajās peldvietās. Laboratoriskās analīzes apliecina, ka peldūdens paraugos meningītu izraisošais vīruss nav konstatēts.

No maija līdz šim brīdim Daugavpils un Krāslavas rajonos kopumā ar meningītu saslimis 61 cilvēks, pārsvarā bērni. SVA speciālisti atzīst, ka līdz ar problēmas aktualizāciju un apspriešanu publiskajā telpā, diagnoze "vīrusu meningīts" tiek uzstādīta biežāk nekā vēlāk apstiprināta.

SVA epidemiologi prognozē, ka saslimstību ar vīrusu meningītu, visticamāk nesasniegs plašus apmērus, jo ir brīvlaiks un bērni neatrodas ciešā kontaktā cits ar citu un tas ir dabisks šķērslis vīrusa masveida izplatībai.

Lai izsargātos no saslimšanas ar meningītu, kā arī citām gaisa pilienu un "netīro roku" infekcijām, SVA aicina iedzīvotājus ievērot šādus profilakses pasākumus - nepieciešama stingra ikdienas higiēnas prasību ievērošana personīgajā sadzīvē, kā arī darbā, kas saistīts ar risku inficēt citus cilvēkus, tai skaitā pārtikas ražošanā un izplatīšanā. Nedrīkst dzert no kopīgiem traukiem ar saslimušo un ūdeni no akām un avotiem lietot tikai pēc vārīšanas.

Mediķi iesaka rokas mazgā vairākas reizes dienā ar ziepēm, īpaši pirms ēšanas, dzeršanas, smēķēšanas, medikamentu lietošanas, dekoratīvās kosmētikas uzlikšanas, rīcības ar kontaktlēcām.

SVA speciālisti atgādina, ka paaugstināta ķermeņa temperatūra, stipras, neizturamas galvas sāpes, miega traucējumi, ēstgribas zudums un kakla apsārtums var liecināt par inficēšanos ar vīrusu meningītu. Gadījumā, ja parādās minētie simptomi, nekavējoties jāmeklē ārsta palīdzība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!