Taupība piespiež ēst veselīgāk, nekā dzīvojot ar pilnu maku. Jau gadiem gatavoju sev rīta putru. Nelielā tasītē beru auzu pārslas, septiņas līdz desmit mandeles un pārleju ar karstu ūdeni. Kad uzbriedušas, pielieku nedaudz medus. Putra man garšo, dod enerģiju un spēku līdz pēcpusdienai. Esmu lasījusi, ka tāda pārtika atjauno sieviešu reproduktīvos orgānus, palīdz samazināt pirmsmenstruālā sindroma pazīmes.

Nedaudz uztraucos par mandeļu kvalitāti, jo lielveikalos nopērkamo preci it kā smidzinot ar vielām, kas atbaida grauzējus. Tāpēc varbūt vajag mandeles lobīt. Lai iegūtu lobītas, tās uz nakti iemērc tīrā ūdenī. Ūdeni nolej un, vēlreiz pārlejot ar tīru, siltu ūdeni, noberž miziņu. Neizmantotās mandeles glabā ledusskapī, aplietas ar ūdeni.

Jāpiebilst, ka ne visiem garšo ar ūdeni aplietas auzu pārslas, daži tās vāra, bet daži izmanto karstu pienu. Otra lieta, bez kuras man grūti iesākt dienu, sevišķi ziemā, ir ingvera tēja.

Vāru, vāru putriņu

Nepelnīti aizmirsti ir miežu putraimi. Miežu biezputra ar kausētu sviestu vai izčurkstinātu gaļiņu ir lieliskas vakariņas. Mmmm, vismaz trīs vakariņu reizes mēnesī nodrošinātas. Latviešu tradīciju pūrs piedāvā miežu biezputru ar kartupeļiem un piedevām.

Ar prosu ir sarežģītāk, tā prasa sagatavošanos: skalošanu, vismaz diennakti ilgu mērcēšanu, nu vismaz applaucēšanu. Bez tās biezputra būs rūgta.

Griķu kodolus pirms vārīšanas var izkarsēt uz pannas, iegūstot īpatnējāku garšu.

Vēl viens produkts, ko cenšos ieviest ģimenes ēdienkartē, ir grūbas. Vāru biezputru, kā piedevu pievienoju zupai, esmu dzirdējusi, ka vegāni (cilvēki, kuru ēdienkartē nav dzīvnieku valsts produktu) ēd nevārītas, tikai izmērcētas grūbas. Reiz pamēģināju, tomēr ne, lai tādas paliek vegāniem. Savukārt grūbu putra, žāvētu baraviku zupa ar grūbām, burkāniem un sīpoliem, aizdarīta ar nedaudz krējuma, ir īsti laikā.

Gadiem vārot biezputras cukura diabēta slimniekam, apguvu racionālu, enerģiju taupošu rīsu vārīšanu. Katliņā uzvāru ūdeni, ieberu rīsus tā, lai tie būtu nedaudz mazāk par pusi no vizuāli novērtējamā ūdens daudzuma (tā ir sarežģītākā daļa), pievienoju sāli. Uzlieku katliņam vāku un ļauju uzvārīties. Tad samazinu karstumu uz minimālo un ļauju vārīties 15-20 minūtes. Viss knifs - procesa laikā nedrīkst noņemt katla vāciņu. Rīsi būs gatavi, ūdens ievārījies, turklāt nepiedegs. Mazliet iemaņu tomēr vajag.

Ziemas zupas

Vēsajā gadalaikā pilnu vēderu un sāta sajūtu visvieglāk un, uzskatu, lētāk sasniegt ar zupām. Dažādu šķirņu pupiņas, zirņi, skābi kāposti un sālītas vai žāvētas sēnes ir manu mīļāko zupu izejvielas. Dzīvoklī ir malkas plīts, uz kuras varu likt pamatīgu katlu. Nezinu, kā skaidrot, bet lielā katlā vārītais šķiet garšīgāks. Svarīgi zupu nevārīt ilgāk, cik nepieciešams.

Kolēģes Ingunas padoms - ja pēcpusdienā prātā iešāvusies ideja par pupiņu zupu, tad katlā liek gaļu, nemērcētas pupiņas vai zirņus un vārīšanu aptur, trīs, četras reizes pielejot aukstu ūdeni. Kad gatava gaļa, gatavi būšot arī pākšaugi. Taujājot pēc lētuma, dzirdēju padomu: apceptiem gaļas gabaliņiem liek klāt sautētus kāpostus, pievieno iepriekš novārītas grūbas, var likt vārītus kartupeļus. Kā garšo, nezinu.

Kalifornijas dakteris Kārlis Ullis ārstē Holivudas slavenības, kuras vēlas ilgāk saglabāt jaunību un veselību. Doktora Uļļa, pēc izcelsmes latvieša, padoms - ēst vairāk Latvijas rupjmaizi (pati pērku dārgo Lāču maizi, bet tā nebojājas, ir sātīga, pietiek ar mazāku daudzumu), svaigas un žāvētas vietējās sēnes, skābpiena produktus, skābētus kāpostus, vietējās ogas un dārzeņus visos veidos. Tātad vecā, labā vecmāmiņu latviešu virtuve.

Miežu putraimu un kartupeļu biezputra

Miežu putraimu putra ir ideāls ēdiens, ja tiek vārīta kopā ar nelielu daudzumu kartupeļu, kas sagriezti mazliet lielākos gabaliņos nekā parasti zupai. Pasniedz ar mērcīti, sačurkstinātu no cauraudzīša un sīpoliem.

Svaigas ingvera saknes tēja

Ingvera tēja ātri nomierina nervus un aktivizē ķermeņa un prāta enerģiju. Tā ir derīga ikvienam, bet sevišķi labi palīdz sievietēm menstruācijas laikā.

  • Uzvāra ūdeni un pieliek ingvera saknes šķēlītes. Vāra apmēram 15 minūtes, līdz ūdens kļūst gaiši brūns. Pievieno svaigu citrona sulu un medu pēc garšas. Citrona sulu var aizstāt ar pienu.
  • Nelieliem ingvera saknes gabaliņiem pārlej karstu ūdeni un patur 15 minūtes. Var pievienot citrona šķēlīti vai medu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!