Pētījumos iegūti pretrunīgi dati par to, kādi pārtikas produkti jālieto, kad cilvēku piemeklējusi depresija. Daļa cilvēku, kas cieš no depresijas, pirmsmenstruācijas sindroma un gadalaiku maiņas izraisītām noskaņojuma svārstībām, apgalvo, ka viņiem omu palīdz uzlabot ogļhidrātiem bagāti produkti - makaroni, konditorejas izstrādājumi, kartupeļi un konfektes.
Ogļhidrāti smadzenēs veicina tādu garastāvokli uzlabojošu vielu kā triptofāns un serotonīns izstrādāšanos. Taču tie paši produkti var izraisīt arī "uzkodu ēšanas lēkmes" un radīt apātiju un miegainību, kas savukārt depresiju tikai padziļina.

Citu pētījumu rezultāti rāda, ka depresijas simptomi bieži vien mazinās, kad no ēdienkartes tiek izslēgts cukurs un kofeīns. Daži cilvēki pret cukuru ir tik jutīgi, ka saldi pārtikas produkti viņiem izraisa ļoti krasas emocionālās svārstības.

Visi mediķi ir vienisprātis, ka vienmēr iedarbīgas zāles pret depresiju ir fiziska aktivitāte. Tā sniedz cilvēkam vispārēju labsajūtu, gandarījumu par paveikto un labu veselību.

Receptes ēdieniem, kas uzlabo garastāvokli

Šīs receptes izvēlētas tāpēc, ka šie ēdieni gatavojami no produktiem, kas palīdzēs uzlabot noskaņojumu, turklāt šo ēdienu pagatavošana prasa mazāk nekā stundu laika.

GALVENIE ĒDIENI

Spinātu un fetas siera sacepums

Pētījumi liecina, ka, bieži lietojot pārtikā spinātus, tiek aizkavēta acs tīklenes atrofija, kas ir izplatīts redzes zuduma iemesls cilvēkiem pēc 65 gadu vecuma.

Sagatavošana: 20 minūtes
Cepšana: 30 minūtes

Sastāvdaļas

  • Izsmidzināmā eļļa
  • 3/4 krūzes sagrieztu sīpolu
  • 3 ķiploku daiviņas, sasmalcinātas
  • 1 tējkarote olīveļļas vai cepamā eļļa
  • 550 g saldētu sagrieztu spinātu, (atkausēt un nosusināt)
  • 1 krūze vājpiena biezpiena
  • 1 krūze sasmalcināta fetas siera
  • 1/2 krūzes saldēta olu produkta (atkausēt)
  • 1 ēdamkarote saplucināta svaiga oregano vai 1 tējkarote kaltēta oregano
  • 1/4 tējkarotes rupji maltu melno piparu
  • 1/4 krūzes smalki sarīvēta Parmas siera (parmezāna)
  • 2 ēdamkarotes sīku maizes drumslu

Norādījumi

  1. Apsmidzini 20-25 centimetru cepešpannu ar eļļu; noliec malā. Vidēja izmēra pannā eļļā sacep sīpolus un ķiplokus, līdz sīpols kļūst mīksts.
  2. Iemaisi sīpola maisījumā spinātus, biezpienu, fetas sieru, olu produktu, oregano un melnos piparus. Ar karoti iecel spinātu maisījumu sagatavotajā cepešpannā.
  3. Nelielā traukā sajauc Parmas sieru un maizes drumslas un apkaisi ar to spinātu maisījumu. Cep neaizvākotu 350? krāsnī 30 līdz 35 minūtes vai tikmēr, kamēr nazis, ja tiek iedurts sacepuma centrā, vairs neaplīp ar sacepumu. Pasniedz sagrieztu gabaliņos. Recepte paredzēta 6 porcijām.

Vistas paelja

Šis viegli pagatavojamais ēdiens ir veselīgs tāpēc, ka palīdz stiprināt imunitāti, mazināt artrīta izraisītas sāpes, kā arī novērst vēzi, diabētu un sirds slimības.

Sagatavošana: 20 minūtes
Cepšana: 10 minūtes

Sastāvdaļas:

  • 2 ēdamkarotes olīveļļas
  • 1 krūze sasmalcinātu sīpolu
  • 1 liels sarkans saldais pipars, sagriezts tievās sloksnītēs
  • 340 gramu vistas krūtiņas pusītes bez ādas un kauliem, sagrieztas kumosa lieluma gabaliņos
  • 1 ķiploka daiviņa, sasmalcināta
  • 1/2 tējkarotes paprikas
  • 1/4 tējkarotes samalta turmerika (safrāna)
  • 1 3/4 krūzes ātri pagatavojamo brūno rīsu
  • 350 gramu vistas buljona
  • 1/4 krūzes ūdens
  • 1/4 tējkarotes sāls
  • 1/4 tējkarotes melno piparu
  • 2 vidēji lieli tomāti, ar izņemtām sēklām, sagriezti
  • 1 krūze saldētu zirņu

Norādījumi

  1. Lielā pannā sakarsē eļļu. Pievieno sīpolu un saldo piparu; cep maisot uz vidējas uguns aptuveni 4 minūtes vai tikmēr, kamēr sīpols gabaliņi kļūst mīksti.
  2. Pievieno vistas gaļu, ķiplokus, papriku un turmeriku. Cep maisot, līdz vistas gaļa kļuvusi brūna. Iemaisi neizvārītus rīsus, buljonu, ūdeni, sāli un melnos piparus.
  3. Nogaidi, līdz maisījums sāk vārīties, tad samazini liesmu. Uzliec pannai vāku un ļauj paeljai sautēties 10 minūtes. Noņem no uguns. Iemaisi tomātus un zirņus. Uzliec vāku un atstāj 5 minūtes ievilkties pirms pasniegšanas galdā. Recepte domāta 4 porcijām.

Cepta tofu un ūdenskrešu salāti

Šo zaļumu maisījumu rotā apcepts tofu ar kraukšķīgu garoziņu. Šo vērtīgām uzturvielām bagāto ēdienu var pagatavot pusstundas laikā.

Pagatavošana: 30 minūtes

Sastāvdaļas:

  • 340 grami viegla, ļoti stingra, sausa tofu (svaiga sojas siera)
  • 3 ēdamkarotes tamari mērces vai sojas mērce ar samazinātu sāls saturu
  • 1/3 krūzes rīsa etiķa
  • 2 ēdamkarotes sarīvēta svaiga ingvera
  • 1 ēdamkarote cukura
  • 1 ēdamkarote Dižonas sinepju vai 1/4 tējkarotes sauso sinepju
  • 1/4 tējkarotes sāls
  • 1/3 krūzes cepameļļas un vēl 2 tējkarotes cepameļļas
  • 1/3 krūzes graudu pārslu
  • 1 ēdamkarote grauzdētu sezama sēklu
  • 6 krūzes saplucinātu spinātu
  • 1 saišķītis ūdenskrešu (aptuveni 1 1/2 krūzes)
  • 1 krūze sagrieztu sēņu
  • 1 krūze sarkano un/vai dzelteno ķirštomātu
  • 1 vidēja lieluma sarkanais sīpols, sīki sagriezts

Norādījumi

  1. Sagriez tofu krusteniski astoņos centimetru biezās strēmelēs. Taisnstūra cepamtraukā sakārto strēmeles vienā kārtā. Pārlej tofu ar tamari mērci; apcep tofu un atstāj 15 minūtes ievilkties.
  2. Blendera traukā vai bļodā ielej etiķi, pievieno ingveru, cukuru, sinepes un sāli. Uzliec vāku un sajauc blenderī. Kamēr produkti tiek maisīti pielej 1/3 krūzes eļļas. Jauc blenderī vēl 15 sekundes.
  3. Nosusini tofu, nolejot tamari mērci. Seklā šķīvī ieliec graudu pārslas un sezama sēklas. Uzmanīgi iemērc maisījumā tofu gabaliņus, lai apklātu ar to abas puses. Lielā nelīpošā pannā, kurā ielietas 2 tējkarotes karstas eļļas, cep tofu 5 vai 6 minūtes vai kamēr tofu kļuvis kraukšķīgs un karsts. Uzmanīgi vienreiz apgriez tofu šķēles.
  4. Lielā salātu bļodā saliec spinātus, ūdenskreses, sēnes, tomātus un sarkano sīpolu. Pārlej sagatavoto etiķi un samaisi. Sadali 4 pusdienu šķīvjos. Ja vēlies, vari vēl uzkaisīt sezama sēklas. Recepte domāta 4 porcijām.

Kāpostu, lēcu un vistas zupa

Vecmāmiņai bija taisnība - šī mājas zupa ir gan garda, gan veselīga.

Sagatavošana: 25 minūtes
Vārīšana: 25 minūtes

Sastāvdaļas

  • 1 ēdamkarote olīveļļas
  • 1 krūze sagriezta sīpola
  • 1 krūze rupji sagrieztu burkānu
  • 2 ķiploka daiviņas, sasmalcinātas
  • 6 krūzes vistas buljona ar samazinātu sāls saturu
  • 1 ēdamkarote saplucināta svaiga bazilika vai 1 tējkarote kaltēta, saberzta bazilika
  • 4 krūzes rupji sagrieztu kāpostu
  • 1/2 tējkarotes sāls
  • 1/8 tējkarotes melno piparu
  • 1 1/2 krūzes kubiņos sagrieztas, vārītas vistas gaļas
  • 1 vidēja lieluma tomāts, ar izņemtām sēklām, sagriezts
  • 1/2 krūzes sausu sarkano lēcu

Norādījumi

  1. Lielā kastrolī uz vidējas uguns sakarsē eļļu. Pievieno sīpolu, burkānus un ķiploku. Laiku pa laikam apmaisot, 5 līdz 7 minūtes cep, kamēr dārzeņi kļūst mīksti.
  2. Pievieno buljonu un kaltēto baziliku. Uzvāri un tad samazini karstumu. Uzliec kastrolim vāku un vāri uz lēnas ugunsmaisījumu 10 minūtes. Pievieno kāpostus, sāli un melnos piparus. Atkal uzvāri, samazini karstumu. Uzliec vāku un 10 minūtes vāri uz lēnas uguns.
  3. Iemaisi vistas gaļu, tomātu, lēcas un baziliku, ja tu lieto svaigu. Uzliec vāku un vāri uz lēnas uguns 5 līdz 10 minūtes vai ilgāk, līdz kāposti un lēcas kļūst mīksti. Recepte domāta 6 porcijām.

SALDIE ĒDIENI

Aukstā persiku zupa

Šī lieliskā, atvēsinošā zupa palīdz cīnīties ar vēzi un sirds slimībām, stiprināt imunitāti un ne tikai.

Sagatavošana: 15 minūtes
Dzesēšana: 2 stundas

Sastāvdaļas

  • 3 krūzes sagrieztu svaigu persiku bez kauliņiem vai saldētas nesaldinātas persiku šķēlītes, atkausētas
  • 1/2 krūzes vājpiena
  • 220 grami vaniļas vājpiena jogurta
  • 3 ēdamkarotes medus
  • Šķipsna samalta muskatrieksta
  • 1 krūze sagrieztu zemeņu

Norādījumi

  1. Lielā virtuves kombaina traukā ieliec persikus un ielej pienu. Uzliec traukam vāku un samal, līdz iegūsti vienmērīgu masu. Pievieno jogurtu, medu un muskatriekstu. Uzliec vāku un atkal samal.
  2. Ieliec maisījumu vidēja izmēra traukā. Uzliec vāku un ieliec trauku ar zupu ledusskapī uz 2 līdz 24 stundām. Pirms pasniegšanas iejauc zemenes. Recepte domāta 4 līdz 6 porcijām.

“Mokas kafijas bučiņas”

Kakao un espreso pulveri šajos vieglajos saldēdienos satur fenola savienojumus, kas darbojas kā antioksidanti.

Sagatavošana: 25 minūtes
Cepšana: 1 stunda

Sastāvdaļas

  • 1/3 krūzes pūdercukura
  • 2 ēdamkarotes nesaldināta kakao pulvera
  • 1 ēdamkarote cietes
  • 1 tējkarote šķīstošā espreso kafijas pulvera
  • 3 olu baltumi
  • 1/2 tējkarote vaniļas
  • 1/4 krūzes parastā cukura
  • 1/3 krūzes pussaldās šokolādes gabaliņu
  • 1 tējkarote taukvielu

Norādījumi

  1. Izklāj cepešpannu ar pergamentu vai foliju. Nelielā traukā samaisi pūdercukuru, kakao pulveri, cieti un espreso pulveri.
  2. Vidēja lieluma traukā ar elektrisko mikseri saputo olu baltumu un vaniļu. Pamazām, pa 1 ēdamkarotei pievieno cukuru, turpini putot, līdz izveidojas cietas putas. Pamazām iecilā kakao maisījumā.
  3. Pārvieto maisījumu uz cepumu veidotāju. Izspied uz cepešpannas 24 aptuveni 5 centimetrus lielus cepumiņus (vai veido cepumiņus ar tējkaroti, uzlejot maisījumu uz pannas.). Cep 250°C karstā krāsnī 1 stundu. Atdzesē uz cepešpannas. Noņem cepumus no pergamenta vai folijas.
  4. Nelielā kastrolī sajauc šokolādi un taukvielas. Karsē uz lēnas uguns, līdz šokolāde ir izkususi. Apsmidzini cepumus ar izkausēto šokolādi. Recepte paredzēta 24 cepumiem.

Marinētas zemes ar saldētu jogurtu

Gatavas, sarkanas zemes nav tikai gardums - to sastāvā esošās šķiedrvielas, C vitamīns un citas vielas palīdz cīnīties pret vēzi.

Sagatavošana: 15 minūtes
Atdzesēšana: 20 minūtes

Sastāvdaļas

  • 4 krūzes zemeņu
  • 2 ēdamkarošu cukura
  • 2 ēdamkarošu aromātiskā (balsamico) etiķa
  • 2 ēdamkarotes sīki sasmalcinātas svaigas piparmētras
  • 1 ēdamkarote citrona sulas
  • 3 krūzes saldēta vaniļas jogurta ar samazinātu tauku saturu vai bez taukiem

Norādījumi

  1. Noņem zemenēm kātiņus, gareniski pārgriez zemenes uz pusēm (lielākās var sagriezt četrās daļās). Vidēji lielā traukā saliec zemenes, cukuru, aromātisko etiķi, piparmētras un ielej citrona sulu. Uzliec traukam vāku un atdzesē vismaz 20 minūtes vai līdz 4 stundām.
  2. Pirms pasniegšanas ar karoti pārlej zemeņu maisījumu pār saldēto jogurtu. Recepte paredzēta 6 porcijām.

Augļu "Granola"

Šis brokastu našķis pasargā no sirds slimībām, mazina menopauzes simptomus, uzlabo ādas veselību un palīdz kontrolēt cukura līmeni asinīs.

Sagatavošana: 20 minūtes
Cepšana: 25 minūtes

Sastāvdaļas

  • Izsmidzināmā cepameļļa
  • 3 krūzes auzu pārslu
  • 1/3 krūzes grauzdētu kviešu dīgļu
  • 1/3 krūzes izlobītu saulespuķu sēklu bez sāls
  • 1/3 krūzes sasmalcinātu mandeļu
  • 3 ēdamkarotes vājpiena pulveris
  • 1 1/2 tējkarotes malta kanēļa
  • 1/3 krūzes apelsīnu sulas
  • 1/3 krūzes medus
  • 1 ēdamkarote cepameļļas
  • 1 krūze žāvētu augļu gabaliņu maisījuma
  • Piens (pēc vēlēšanās)

Norādījumi

  1. Izsmidzini cepameļļu cepešpannā. Lielā traukā samaisi kopā auzu pārslas, kviešu dīgstus, saulespuķu sēklas, mandeles, piena pulveri un kanēli.
  2. Nelielā traukā sajauc apelsīnu sulu, medu un eļļu. Ar šo maisījumu pārlej auzu maisījumu un samaisi. Izklāj cepešpannā.
  3. Cep 325°C karstā krāsnī aptuveni 25 minūtes vai tikmēr, kamēr auzu pārslas ir apbrūnējušas. divreiz apmaisot. Tūlīt izcepto masu uzliec uz liela folijas gabala. Iemaisi augļu gabaliņus. Pilnībā atdzesē.
  4. Lai uzglabātu, ievieto pārtikas uzglabāšanai domātos traukos un glabā līdz 2 nedēļām istabas temperatūrā. Ilgākai uzglabāšanai ieliec saldētavas traukos un sasaldē. Ja vēlies, vari pasniegt "granolu" kopā ar pienu. Recepte domāta 10 porcijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!