Foto: stock.xchng
Svētkos varam palutināt savus mīļos ar kaut ko īpašu. Fondī ir ēdiens, kas viegli pagatavojams, un tā baudīšana ir kā radīta pasēdēšanai draugu lokā.
Fondī ir franču ēdiens, kura pamatā ir dažādi sieri. Nosaukums cēlies no franču valodas vārda fondre, kas nozīmē kausēt. To pasniedz katliņā, kuram apakšā ir svece vai speciāla lampiņa, lai mērcei līdzīgā masa neatdzistu un nesacietētu. Ēdāji ar iesmiņiem mērcē karstajā masā dažādas uzkodas, piemēram, maizi, dārzeņus, augļus, gaļas gabaliņus.

Ja esat šokolādes cienītājs, varat pagatavot šokolādes fondī, kas labi garšos ar augļiem.
Ja plānojat rīkot fondī vakarus bieži, varat iegādāties īpašu trauku tā pagatavošanai. Komplektā ir arī statīvs un iesmiņi uzkodu uzduršanai. Protams, fondī varat pagatavot arī parastā katliņā un uzkodas uzdurt uz dakšiņas.

Siera fondī parasti sastāv no dažādiem sieriem, baltvīna un garšvielām. Spēcīgāku garšu piešķir cietie sieri, piemēram, parmezāns vai Latvijā ražotie Monterigo un Minhauzena. Uzkodām noderēs baltmaize, dārzeņi, piemēram, svaigi ziedkāposti, gurķi, paprika un citi.

Receptes
Tradicionālais šokolādes fondī

Vajag 250 g kvalitatīvas kapātas šokolādes, 1 tase saldā krējuma, 2 ēdamkarotes ķiršu liķiera (vai jebkura cita, pēc garšas)

Uz lēnas liesmas karsē saldo krējumu, bet neuzvāra. Lēni maisot, pievieno šokolādi, karsē, līdz masa kļūst viendabīga.
Tad pievieno liķieri. Kad fondī masa izkususi, tajā var iemērkt zemenes, banānus, ābolu šķēlītes, ananasa gabaliņus. Nogriež vēl mazāku liesmiņu un izbauda šokolādes un augļu brīnumu.

Siera fondī
Vajag 500 g dažādu sieru, 1 ķiploka daiviņu, 400 g sausā baltvīna, 4 tējk. miežu miltu, 3 ēd. k. ūdens, 1/4 tējk. piparu, 1/4 tējk. rīvēta muskatrieksta, 1 - 2 ēd. k. degvīna (ķiršu)
Pagatavošana: 30 min. Sierus sagriež mazos gabaliņos. Fondī trauka dibenu un malas apziež ar ķiploka daiviņas pusīti. Traukā ielej vīnu un karsē, līdz tas sāk vārīties. Samazina liesmu. Visu laiku maisot, pamazām pievieno siera gabalus.

Jāmaisa līdz pašām dibenam, lai siers nepieķeptu un nepiedegtu.
Miltus izšķīdina ūdenī un samaisa ar fondī. Sieru maisījumam pievieno piparus, muskatriekstu un degvīnu.

Pasniedz ar kubiņos sagrieztu maizi, to uzdur uz iesmiņiem un mērc karstajā maisījumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!