Jau septīto gadu Slutišķu ciemā dabas parkā "Daugavas loki" Daugavas krastā pulcējās simtiem cilvēku, lai godinātu upi un tās krastos dzīvojošos cilvēkus. Starptautiskais tautas mākslas festivāls "Augšdaugava 2004" ir kļuvis par jauku tradīciju un ar katru gadu kļūst arvien interesantāks, par ko rūpējas pasākuma galvenais organizators -- Naujenes pagasts.
Pirms dažiem gadiem ir atdzīvojies gandrīz iznīkušais vēsturiskais vecticībnieku Slutišķu ciems, kur joprojām dzīvo cilvēki un iekopj zemi, bet vienā no mājām pagasts ir ierīkojis savdabīgu brīvdabas muzeju, savācot vienkopus tautas sadzīves priekšmetus, kas tiek likti lietā arī tagad, piemēram, lai pagatavotu tūristiem īstu vecticībnieku cienastu. Arī festivāla dienā viesi varēja nobaudīt nacionālo ēdienu - guļbešnīkus, bet Daugavpils teātra aktieri sniedza skatītājiem krāšņu pasakas iestudējumu.

Festivāla centrālais pasākums ik gadu ir Daugavas plostnieku sagaidīšana. Šogad pasākuma dalībniekiem bija iespēja vērot divu plostu pietauvošanos krastam, viens no tiem bija Daugavas fonda komandas plosts, kurš bija ceļojis divas dienas no Krāslavas, bet otrs plosts uz Slutišķiem bija izbraucis no Baltkrievijas pirms vairāk nekā nedēļas un to vadīja pieredzējusi bijušo ūdenssportistu komanda. Naujenes pagasta priekšsēdētāja Vasilisa Pudovkina abas komandas sagaidīja krastā ar sālsmaizi un karstu zivju zupu, ar kuru varēja panašķoties visi festivāla dalībnieki. Savukārt Daugavas fonds arī nebija braucis tukšām rokām, ikgadējo naudas prēmiju šogad fonda prezidents Bruno Otersons pasniedza Naujenes muzeja direktorei Svetlanai Gavrilovai, kuras ieguldījuma dēļ Slutišķu ciems kļuvis par gleznainu stūrīti Daugavas krastā un iecienītu atpūtas vietu tūristiem.

Ar dāvanām pasākumā bija ieradies arī Holandes fonda direktors Keess Joosee, kas kopīgi ar Daugavpils rajona padomi realizējis projektu "Kaimiņattiecības ar iedvesmu-2003", aicinot pašvaldības labiekārtot vidi, iesaistot iedzīvotājus. Šī fonda balvu 500 eiro apmērā saņēma Subates, Šederes un Pilskalnes pagasta aktīvisti. Savukārt Naujenes pagasts apbalvoja visus festivāla viesus, kuru šogad bija liels pulks. Savu tautas mākslu skandināja gan viesu kolektīvi no Lietuvas un Baltkrievijas, gan poļu, krievu un baltkrievu nacionālo biedrību "Promeņ", "Rusiči" un "Uzdim" mākslinieki, gan pašmāju tautas kolektīvi. Arī paši skatītāji tika iesaistīti svētku norisē, piedaloties "Latgales alus" konkursos un zaļumballē Latgales sētā. Svētku izskaņā pa Daugavas straumi palaida liesmojošus ugunskurus kā ziedojumu Daugavai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!