Pārliecināti gaļas ēdāji reizēm mēdz apgalvot, ka bez šī produkta cilvēks kļūst vārgs un nespējīgs, to piemeklē dažādas kaites, jo uzturs skaitās nepilnvērtīgs. Savukārt telekompānija BBC ir uzņēmusi dokumentālo filmu, kas zināmā mērā šokējusi veģetārisma pretiniekus, jo izrādās, ka jēlas un pusgatavotas gaļas ēšana stipri vien ietekmē cilvēka uzvedību negatīvajā virzienā.
Ilggadīgi pētījumi pierādījuši, ka, ēdot šādus gaļas ēdienus, cilvēkā iemitinās īpaši parazīti, ko dēvē par toksoplazmu un par kuru klātbūtni līdz šim tradicionālās medicīnas pārstāvji neesot īpaši uztraukušies, lai gan zināms, ka, piemēram, Vācijā ir inficēti apmēram 50% iedzīvotāju, bet kopumā pasaulē – apmēram 33%. Francijā, kur jēlas gaļas ēdieni ir jo sevišķi iecienīti, inficēto cilvēku skaits sasniedz pat 80%. Taču tagad zinātnieki atklājuši, ka šie “neradījumi” patiesībā strādā briesmu darbus. Vispirms izrādījies, ka inficētās žurkas pilnīgi izmainījušas uzvedību, kļuvušas nekaunīgas, izaicinošas, uzvedušās kā ziloņi trauku veikalā un, šķiet, zaudējušas pat instinktīvās bailes no kaķa.

Pēc šiem atklājumiem loģisks šķitis jautājums – un kas šādos gadījumos notiek ar cilvēkiem? Prāgas universitātes zinātnieki secinājuši, ka notiek vairāki procesi – vispirms palēninās reakcijas spējas, pēc tam zūd pozitīva interese par dzīvi un cilvēks pārvēršas par pesimistu, bet vēl vēlāk – zūd iekšējā vajadzība akceptēt vispārējus morāles un ētikas principus.

Savukārt kāds cits pētījums atklājis vēl pārsteidzošākus faktus – inficētie cilvēki divarpusreižu biežāk nekā neinficētie izraisa vai arī “iekuļas” satiksmes negadījumos. Pētījuma autori – arī čehi – šo tendenci jau paguvuši teorētiski attīstīt vēl tālāk – no nācijas veselības jautājumiem līdz ekonomiskām problēmām, jo autoavārijas galu galā ietekmē arī ekonomiku.

Kāds šajā lietā ir gaļas ražotāju viedoklis, pagaidām nav zināms, taču neapstrīdams fakts ir tas, ka atkal strauji modē nāk vecmāmiņu laika receptes veselības uzlabošanai – gaļas buljons pret augstu temperatūru, svaiga malta vistas gaļa organisma spēcināšanai un tamlīdzīgas lietas. Ja tic pētījumiem, tad šādi produkti un ēdieni varētu būt taisnais ceļš uz inficēšanos un pēc tam tālāk – uz pārvēršanos par dzīves nīdēju.

Autors: Iveta Galēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!