Foto: AFP/Scanpix
Francijas, Itālijas, Beļģijas, Austrijas un Nīderlandes galēji labējās partijas paziņojušas par ieceri dibināt jaunu Eiropas Parlamenta (EP) frakciju, kurā plānots apvienot eiroskeptiķus, lai tādējādi nodrošinātu tiem lielāku ietekmi Eiropas Savienības (ES) likumdevēju sapulcē.

Francijas Nacionālā fronte (FN) pavēstījusi, ka par jaunās frakcijas - "Nāciju un brīvības Eiropa" - dibināšanu oficiāli tiks paziņots otrdien Briselē gaidāmajā preses konferencē.

Paredzams, ka FN jaunās frakcijas veidošanā piebiedrosies Nīderlandes Brīvības partija (PVV), Austrijas Brīvības partija (FPÖ), Itālijas Ziemeļu līga (LN) un flāmu nacionālistu partija "Vlaams Belang" ("Flāmu intereses").

PVV līderis Gērts Vilderss tviterī arī apliecinājis šo ieceri.

"Informācija par frakciju Eiropas Parlamentā ir parādījusies! Lieliskas ziņas un vēsturisks brīdis," raksta Vilderss, ierakstam pievienojot fotogrāfiju, kurā redzams, kā viņš saskandina šampanieša glāzes ar FN līderi Marinu Lepēnu.

FN izplatītajā paziņojumā norādīts, ka frakcijas izveidošana nodrošinās galēji labējām partijām papildu finansējumu, personālu un ietekmi EP.

Lai oficiāli reģistrētu EP frakciju, tajā jābūt vismaz 25 deputātiem, kas pārstāv vismaz septiņas ES dalībvalstis.

Pagājušajā gadā notikušajās EP vēlēšanās galēji labējās un eiroskeptiskās partijas guva neredzētus panākumus. FN vēlēšanās ieguva vairāk balsu nekā jebkura no Francijas tradicionālajām partijām, taču visi līdzšinējie Lepēnas mēģinājumi izveidot savu frakciju EP bijuši neveiksmīgi.

Avoti FN pirmdienas vakarā aģentūrai AFP atzina, ka joprojām turpinās sarunas, lai nodrošinātu frakcijas oficiālajai reģistrēšanai nepieciešamo kritēriju izpildi.

"Mums ir piecas, un pastāv iespējas pievienot vēl divas valstis, lai izveidotu frakciju," norādīja FN priekšsēdētāja vietnieks Floriāns Filipo, taču atteicās sniegt sīkākus paskaidrojumus.

EP jau izveidota viena eirosketiķu frakcija - Eiropas Brīvība un demokrātija, kuras vadību uzņēmies Apvienotās Karalistes Neatkarības partijas (UKIP) līderis Naidžels Farāžs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!