Nu jau aizvadītā ziema ar tai raksturīgo salu, dziļo sniegu un izturīgo sērsnu ir bijusi pārbaudījums arī Gulbenes rajona Galgauskas pagasta savvaļas zirgiem un govīm. Tamdēļ savvaļas zirgiem lopu piebarošanai bija nepieciešams uz pusi vairāk siena nekā iepriekšējos gados.

Atšķirībā no citiem gadiem, šoreiz saimnieki lopu piebarošanai izlietojuši uz pusi vairāk siena nekā iepriekšējos gados, jo barību dzīvniekiem pieved katru dienu. Tiesa, sals un sniegs nav traucējis ganāmpulka papildinājumam.

Patlaban Galgauskas pagasta zemnieku saimniecībā "Lazdukalns" aplokos ir pieci pieauguši zirgi un viena kumeļu meitene.

Arī tagad savvaļas zirgi jeb koniki aplokā jūtas omulīgi, jo lielākoties visi barā uzturas piesaulītē birzes malā, kur ir aizvējš. "Savvaļas zirgi ir gudri dzīvnieki, jo nekur tālu ziemā neiet un arī pa sērsnu nebradā," norāda "Lazdukalnu" saimniece Valda Vītola.

Tomēr Vītola norāda, ka šoziem bargā aukstuma dēļ dzīvnieki ēduši vairāk. "Šoziem savvaļas zirgu piebarošanai nācās tērēt gandrīz uz pusi vairāk barības nekā iepriekšējās ziemās. Vienmēr padomājam arī par barības rezervēm pavasara mēnešiem, jo nav zināms, kad pilnībā nokusīs sniegs un būs pirmā zāle," saka Vītola.

Arī Litenes pagasta zemnieku saimniecības "Sopuļi" saimnieks Gunārs Ciglis atzīmē lielo pārtikas patēriņu ziemas laikā. "Šoziem piebarošanai ir jāpatērē divkārt vairāk barības, piemēram, vienai savvaļas govij līdzīgi kā mājas govij ir jārēķina aptuveni divas tonnas siena. Lielāks barības patēriņš ir vajadzīgs arī tādēļ, ka sniegs kā rudenī uzsniga, tā nenokusa," sacījis Ciglis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!