Foto: Publicitātes foto
Arī mūsdienu steidzīgajā laikā cilvēki cenšas pievērst uzmanību savam uzturam. Vienalga kāds ir gadalaiks, būtu svarīgi lietot uzturā dārzeņus, augļus, graudu izstrādājumus, kā arī gaļu vai zivis. Zivju restorāna 'Le Dome' šefpavārs Alekss Žiļuks iesaka lietot uzturā tieši zivis, jo tās ir veselīgākas un ar vitamīniem bagātākas. Ēdot zivis, gardēdis jūtas paēdis un saglabā viegluma sajūtu vēderā, jo zivis organisms pārstrādā salīdzinoši ātrāk. Turpinājumā par zivīm, kādas varam iegādāties katrā sezonā un to pagatavošanu!

Latvijas - Baltijas jūras zivis

Latvija atrodas tik labā ģeogrāfiskā vietā, ka varam lepoties ar bagātīgu zivju klāstu jebkurā gadalaikā. Pie Latvijas zivīm pieder tādas labi zināmas zivis kā butes, reņģes, Baltijas lasis, zandarts, menca, sams, līdaka, forele, zutis un citas upes zivis. Sezonas zivis var noteikt pēc tirgū esošā piedāvājuma. Vislabākās sezonas zivis var iegādāties mūsu pašu Centrālajā tirgū. Lai būtu lielāka izvēle, visieteicamāk ir iegādāties zivis pirmdienās, trešdienās vai piektdienās un noteikti no rīta (laika posmā no plkst.8 līdz 12).

Latvijā nav izteiktu sezonas un nesezonas zivju, iespējams šodien mēs varam iegādāties zandartu, rītdien Baltijas lasi un vēl dienu vēlāk - mencu. Viss ir atkarīgs no tā, kāds loms ir biis zvejniekiem. Klusāks Latvijas zivju periods ir ziemā, it sevišķi bargajos aukstuma periodos. Bet pavasarī, vasarā un rudenī pie Latvijas zvejniekiem ir iespējams iegādāties jebkuru Latvijas zivi.

Bet, kā rāda zvejnieku lomi, oktobra beigās sākas Baltijas lašu sezona. Tikko ir sākusies mencu sezona, bet - butes, reņģes un vēži vairāk ir pieejami pavasarī. Savukārt vasarā ir pieejams plašāks klāsts zandartiem un līdakām, kā arī upes vēžiem.

Ieteicamās zivis katrā sezonā

Ņemot vērā zivju sezonalitāti un to uzturvērtību, šefpavārs Alekss Žiļuks rudenī iesaka buti un zuti, ziemā īpaši ieteiktu vārītu koncentrētu zupu no mazajām upes vai ezera zivtiņām! Pavasarī viņš iesaka reņģes un mazās upes zivis, bet vasarā zandartu un samu. Vēlā vasarā, agrā rudenī ieteicams lietot foreli un mencu. Katra zivs ir ar savu garšu un īpašībām - viena maigāka, cita izteikti treknāka, galvenais - izvēlēties pareizās garšvielas un piedevas.

Īpaši ieteicams Baltijas lasis, kas pēc krāsas ir daudz gaišāks nekā Norvēģijas vai Skotijas lasis, bet noteikti ir gardāks un veselībai vēl noderīgāks! Pēc šefpavāra domām, īpašs zivs gardums ir mūsu pašu zuši un nēģi.

Kādu zivi gatavot?

Esot Zivju paviljonā, brīžiem var apjukt plašajā zivju izvēlē. Kuru zivi iegādāties? Kura ir labāka? Bet no sākuma ir jāuzdod jautājums - ko mēs vēlamies pagatavot? Ja ir iecere gatavot buljonu vai zupu, tad no upes zivīm tā būs krietni gardāka, ar izteiktāku zivs garšu nekā no jūras zivīm. Ja vēlamies to gatavot kā pamatēdienu, apcepot, tvaicējot vai sautējot, tad ieteicams izmantot jūras zivis, piemēram, Baltijas lasi. Tām ir daudz mazāk asaku un nav dūņu aromāta vai garšas. Savukārt, ja ir doma zivis kūpināt vai sālīt, tad šefpavārs  iesaka izmantot arī upes zivis, piemēram, līdakas, zušus, nēģus, karpas un citas zivis.

Lielākoties restorānos piedāvā jūras zivis, jo tajās ir daudz mazāk asaku un viesi var baudīt vakaru ar gardu maltīti nevis nodarboties ar zivju tīrīšanu no asakām. Tāpēc, ja plānojat mājas viesības, ieteicamas ir jūras zivis, lai vakars būtu baudāmāks un namamāte saņemtu par vēl vienu komplimentu vairāk!

Saldētās un svaigās zivis

Zivis ir ļoti gardas un veselīgas, bagātas ar vitamīniem, jo tās satur daudz olbaltumvielu. Bet ir liels izņēmums - saldētās zivis, jo saldēšanas procesā daudz labuma no zivīm izsalst. Un mēs, pircēji, veikalā jau nekad nezinām, cik reizes zivs ir saldēta, atsaldēta un atkal saldēta. Līdz ar to varam nopirkt ļoti sliktu produktu.

Līdz ar to šefpavārs Alekss Žiļuks noteikti iesaka iegādāties tikai svaigas zivis, pievēršot uzmanību derīguma termiņam, zivs žaunu krāsai - tai noteikti jābūt izteikti sarkanā krāsā, un zivs acīm, kuras nedrīkst būt miglainas. Un, gatavojot zivi, galvenais ir to nesabojāt jau gatavošanas procesā. Piemēram, piebērt par daudz garšvielas, pielikt par daudz sviesta vai treknu piedevu. Bet par zivju ēdienu gatavošanu tas jau ir cits stāsts

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!