Es sev esmu atklājusi jaunu ēdienu ekonomiskās krīzes laikam - khičarī. Lēti, vienkārši pagatavot un sanāk daudz. Savukārt tie cilvēki, kam ēst gatavošana nav mīļākā laika izšķiešanas nodarbe, to var nobaudīt krišnaītu ēstuvē Kr. Barona ielā. Porcija maksā 80 santīmu.

Tātad, vajadzīgās sastāvdaļas:

  • 1 glāze lēcu vai šķelto zirņu
  • 1,5 glāze rīsu
  • puse puķkāposta, nomazgāta, sadalīta (es lieku brokoļus)
  • 4 vidēja lieluma kartupeļi, smalki sagriezti
  • 4 vidēja lieluma tomāti
  • 2 svaigie asie pipari, iztīrīti, sakapāti (es nelieku)
  • 1,6 litri ūdens
  • 3 ēdamkarotes sviesta (es lieku olīveļļu)

Garšvielas:

  • 2 tējkarotes sinepju sēklu
  • 2 tējkarotes rīvēta svaiga ingvera (vai 1 tējkarote kaltēta malta)
  • 1 tējkarote ķimeņu sēklu
  • ½ tējkarote maltu melno piparu
  • 2 tējkarotes kurkumas
  • ½ tējkarote asafetīda (es nelieku, Rīgā var nopirkt tikai tibetiešu ēstuvē Skolas ielā)
  • 3 ēdamkarotes citronu sulas (es nelieku)

Lēcas un rīsus noskalo un sietiņā notecina. Nomazgā, nomizo un sagriež kartupeļus, puķkāpostus un tomātus. Katlā liek karsēties rīsus un lēcas. Katlu vajag ar brīvu vietu, jo tā rīsu un lēcu masa tilpumā paceļas par 2/3. Pannā mazliet uzkarsē taukvielas ar garšvielām, pievieno kartupeļus un puķkāpostus.

Maisot mazliet apcep kādas 4-5 minūtes. Tad to visu un tomātus pievieno katlā rīsiem un lēcām. Uz straujas uguns uzvāra, un tālāk vāra uz ļoti mazas uguns. Bieži jāmaisa, jo ļoti grib pierauties klāt pie katla dibena. Ūdeni es vados pēc skata, lai nav galīgi cieta tā biezputra un lai kāds centimetrs šķidruma pa virsu.

Jāvāra 30-40 minūtes, kad visa tā masa pēc konsistences tā labi savārījusies. Ieteicams pagaršot, vai rīsi un zirņi/lēcas ir izvārījušies. Puķkāpostiem un kartupeļiem jābūt jau tā vairāk vai mazāk izšķīdušiem.

Saskaņā ar recepti beigās jāuzlej citronu sula un jāizmaisa. Es nelieku, jo man nepatīk skābās piegaršas ēdieniem.

Gala rezultāts ir ņammīga biezputra vismaz četriem cilvēkiem. Mums pietika vairākām dienām. Un pašizmaksa tam pilnajam katlam ir daži lati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!