Foto: PantherMedia/Scanpix
Grilēšanas sezona parasti iet roku rokā ar šašlika un ceptu desiņu smaržu, reizēm tai pievienojas arī kāda grilēta dārzeņa aromāts. Šogad ierosinām jums paplašināt garšu un smaržu klāstu, grilējot augļus. Grilētu augļu un dārzeņu pikniku novērtēs veģetārieši.
Grilēti augļi var būt kā viena no deserta sastāvdaļām, pasniedzot tos kopā ar putukrējumu vai saldējumu, bet itin labi daži grilēti augļi piestāvēs arī kā piedeva gaļas ēdieniem. Tiesa, lielākā daļa grilētu un ar garšvielām papildinātu augļu ir kārums jau paši par sevi, kas ātri vien pazudīs no dārza svētku galda.

Grilētus augļus ieteicams pasniegt karstus, tā tie būs visaromātiskākie un gardākie.


Banāns.

Klasisks un gards deserts ir banāns, kuram iegriež miziņu un sabaksta tajā šokolādes gabaliņus. Uz uguns banāna miza izcepsies melna, iekšpusē izkusīs šokolāde un kopā ar saldējumu pasniegšanai gatavs ir patiesi maigs un gards deserts. Banānu var tīt arī follijā, papildinot ar garšvielām (apelsīna miziņa, kardamons), kādu lāsi alkohola (brendijs), ja tie domāti pieaugušajiem, tādējādi taps patiesi aromātisks kārums, ko var pasniegt, piemēram, pārlietu ar krējuma liķieri vai saldējumu bērniem.


Ananāss.

To vislabāk un ērtāk grilēt ar mizu (apaļos riņķos vai gareniskās daiviņās sagrieztus), pēc tam ēdot būs ērti turēt aiz stingrās miziņas un mieloties. Pirms grilēšanas ananāsu var nedaudz ierīvēt ar ingvera, sviesta, ruma, apelsīna miziņas un cukura maisījumu. Ja gribas, lai papildgaršas būtu izteiktākas, ananāsu grilē, ietinot to follijā. Ananāsu var grilēt arī bez garšvielām un pasniegt kopā, piemēram, ar grilētu vistas gaļu un garšaugu mērcīti. Grilēts ananāss ir samērā universāls auglis, tāpēc nebaidieties eksperimentēt, nogaršojot to kopā ar dažādiem citiem grilētiem gardumiem - sāļiem un saldiem.


Melone.

Kaut arī šķiet grūti noticēt, arī melones garšas grilējot atvērsies un iegūs jaunu skanējumu. Meloni sagriež šķēlēs, apslaka ar olīveļļu un apbrūnina no abām pusēm. Melone labi garšos ar dažādām mērcēm, arī ar gaļu Interesanta mērce top no smalki sagrieztām piparmētru lapiņām, laima sulas un medus.


Apelsīns.

Līdzīgi var rīkoties arī ar citronu. Augli sagriež  apaļās šķēlēs un grilē uz nelielas uguns. Tā būs lieliska piedeva gaļai un zivīm, jūras veltēm. Plānas grilētas apelsīnu šķēles būs arī skaists ēdiena dekors.


Aprikozes.

Tā kā to struktūra ir maiga un mīksta, aprikozes labāk cept veselas follijā, lai tās neizjuktu. Šādas aprikozes labi iederēsies pie zivīm, jūras veltēm, gaļas un citiem grilētiem ēdieniem.


Mango.

Piestāvēs eksotiskiem ēdieniem. Mango parasti grilē veselu un uz ļoti lēnas uguns, lai siltums tiktu arī augļa iekšpusē.


Bumbieri un āboli.

Ja tie būs kā saldais ēdiens, protams, lieliski sader ar kanēli un cukuru. Šos augļus var cept arī veselus, uzdurot uz iesma. Āboli un bumbieri sader arī ar gaļas ēdieniem. Šos augļus var pildīt arī ar dažādiem riekstiem, žāvētiem augļiem, medu, kas iepildīts izgrebtā auglī.

Pikniks kļūs pavisam interesants, ja sagatavosiet tam dažādus augļu veidus, varbūt iepriekš iemērcot uz kādu laiku garšvielās, iemarinējot (bet uz neilgu laiku, lai augļi neatsulojas pārlieku). Tad augļus liek uz lielas paplātes, blakus liekot dažādas mērces un sāļas vai saldas piedevas. Būs ko aizrauties ar eksperimentēšu un neierastu garšu baudīšanu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!